BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbbak a forinthitelek

A lakossági folyószámlahiteleket kivéve minden kölcsöntípusnál érezhetően csökkentek a kamatok az utóbbi egy évben, sőt, esetenként az árazás nagyjából lépést tartott a jegybanki irányadó ráta mérséklődésének ütemével is. Ezzel együtt a kereslet változatlanul alacsony, az első négy hónap nem hozott áttörést a forinthitelek piacán.

Kezdenek meglátszani az elmúlt időszak jegybanki kamatcsökkentéseinek hatásai a lakossági és vállalati forinthitelek árazásánál is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai adataiból. Az MNB statisztikái szerint a 2012 áprilisa és az ez év negyedik hónapja között eltelt időszakban a legtöbb forintkölcsön-típus átlagos kamatlába érezhetően csökkent.

A jegybank az áprilisig tartó egy év alatt összesen 225 bázisponttal, 4,75 százalékra mérsékelte az irányadó ráta mértékét – azóta pedig újabb 25 bázisponttal, 4,50 százalékra –, ám az egyes hitelfajták között nagy az eltérés abban, hogy mennyire követték le ezt a változást. A lakossági folyószámlahiteleknél például nemhogy csökkent volna, hanem 90 bázisponttal emelkedett is a jegybank által kalkulált átlagos kamat, így 2013 negyedik hónapjában 26,25 százalékot ért el.

A többi hiteltípusnál viszont kivétel nélkül látható mérséklődés következett be. A lakossági oldalon leginkább az ingatlanfedezetes forinthiteleknél estek le a kamatok: a lakáscélú hitelek átlagos kamatlába például 8,64 százalékot tett ki áprilisban, amely 2,14 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is hasonló a helyzet: ott 3,12 százalékponttal, 11,52 százalékras mérséklődött az átlagos kamat. A fogyasztási hiteleknél viszont jellemzően egy százalékponton belül maradt az éves elmozdulás a háztartásoknál: a személyi hiteleknél például csak 34 bázispontos mérséklődést mutatott ki az MNB – így az átlagkamat 26,94 százalékon állt április végén –, a gépjárműhiteleknél pedig 82 bázisponttal mérséklődött az átlagár.

A vállalati hiteleknél viszont – nem meglepő módon – sokkal direktebb módon jelentkezik a csökkenő kamatkörnyezet jótékony hatása. A válllalati forint folyószámlahitelek átlagos kamatlába 2013 áprilisára 193 bázisponttal, 7,57 százalékra mérséklődött, míg az egyéb vállalkozói hiteleknél ennél is nagyobb, 2,53 százalékpontos volt a csökkenés.

Lakáshitelek: aktív a Fundamenta

A Fundamentak-Lakáskassza Lakástakarékpénztár Zrt. az első négy hónap adatai alapján 30 százalékos piaci részesedést szerzett az újonnan folyósított forint lakáshiteleken belül – közölte a múlt hét végén tartott előadásában Gergely Károly elnök-vezérigazgató. Emlékeztetett arra: a lakástakarékpénztár az utóbbi időszakban nagyon komoly szerepet vállalt a lakáscélú kölcsönök folyósításában, hiszen tavaly a végtrölesztés hatását nem számítva is 44 milliárd forintot helyezett ki a 95 milliárdosra tehető teljes piacon belül. A végtörlesztéshez kapcsolódó hitelekkel együtt tavaly 52 milliárd forintot helyezett ki a társaság, míg az egész piac mérete 153 milliárd forint volt.

Gergely Károly elmondta: a a Fundamenta által kihelyezett lakáshitelek minősége jóval kedvezőbb a bankszektor átlagánál: ebben egyéb tényezők mellett szerepet játszik az is, hogy a lakástakarékpénztár ügyfeleinek döntő hányada megtakarítói múlttal rendelkezik.

Az árak csökkenése ellenére viszont a keresleti oldalon nem változott gyökeresen a helyzet a korábbiakhoz képest. A háztartásoknál – 2012 és 2013 első négy havi új kihelyezéseit vizsgálva – csak a folyószámlahiteleknél mutatkozott némi bővülés, ám ez sem feltétlenül a növekvő fogyasztási, beruházási hajlandósággal lehet összefüggésben. A lakás- és egyéb célú jelzáloghitelek adatait a kedvezményes végtörlesztés miatt nehéz a bázissal összehasonlítani, de így is látszik, hogy az eredmények nem fényesek: forint lakáshitelből idén az első négy hónap alatt 35,5 milliárd forint értékben vettek fel a háztartások, amely havi átlag nem egészen 9 milliárdos hitelfelvételt jelent. A fogyasztási hiteleknél sem sokkal jobb a helyzet, azokból összesen 52,4 milliárdnyit helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók.

A vállalkozásoknál ugyanakkor már biztatóbb a kép: bár a folyószámlahiteleknél 2013 első négy hónapjában csökkentek az új kihelyezések az előző év azonos időszakához képest, az egyé hiteleknél 4 százalékkal, 505,6 milliárd forintra nőtt. A növekvő vállalati hitelkeresletre engednek következtetni a Magyar Fejlesztési Bank MFB Periszkóp nevű jelentésének júniusban közölt adatai is, amelyek szerint az elmúlt fél évben is folytatódott, bár lelassult a forrásbevonást biztosan tervező vállalatok arányának emelkedése. 2013 tavaszán a megkérdezett cégek 27,7 százaléka biztosan, további 18,3 százaléka pedig várhatóan tervez forrásbevonást a következő 12 hónapban. A vállalati vélemények alapján a következő egy évre vonatkozólag a legnépszerűbb finanszírozási lehetőséget változatlanul a hitelek jelentik, a megkérdezettek 42,6 százaléka gondolkodott kölcsön felvételében. Az MFB felmérése szerint a következő 12 hónapban elsősorban az agrárium szereplői és a középvállalatok tervezik nagy arányban beruházási hitel felvételét. Az élénkülő beruházási kedv következtében – írja az elemzés – immáron a cégek 44,4 százaléka tervez fejlesztési célú forrást igénybe venni a következő 12 hónapban.

Gergely Károly elmondta: a a Fundamenta által kihelyezett lakáshitelek minősége jóval kedvezőbb a bankszektor átlagánál: ebben egyéb tényezők mellett szerepet játszik az is, hogy a lakástakarékpénztár ügyfeleinek döntő hányada megtakarítói múlttal rendelkezik.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.