BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogynak a hitelek és már apadnak a betétek is

MÉRLEG Májusban tovább csökkent a hitelállomány mind a háztartások, mind a vállalkozások esetében – derül ki a Magyar Nemzeti Bank frissen közzétett adataiból. A háztartások a hónap végén 7103 milliárd forinttal tartoztak a hitelintézeteknek, ez 2008 szeptembere óta nem látott mélypont. Májusban is nettó értelemben véve törlesztőnek számított a lakosság, 24 milliárd forinttal fizetett vissza több kölcsönt, mint amennyit felvett.

A devizahitelek mennyisége a törlesztések mellett az árfolyamváltozásoknak köszönhetően is csökkent, és ismét 4 ezer milliárd forint alá süllyedt a háztartási szegmensben. Ami kedvező hírnek tűnik, hogy a lakáshitelezés kezd beindulni, májusban 13,2 milliárd forintnyi lakáscélú kölcsönt folyósítottak a hitelintézetek, ez a végtörlesztés óta a legnagyobb havi volumen. A hitelfelvételi kedvet fokozhatták a piacon egyre nagyobb számban megjelenő, olcsó, államilag támogatott kölcsönök, de a statisztikák szerint a piaci kamatozású hitelek is egyre kedvezőbbek. Májusban egy átlagos lakáshitel hitelköltségmutatója 8,82 százalékos volt, ez két év féléves mélypontot jelent a kamatszintben.

A vállalati hitelállomány is csökkent az ötödik hónapban, május végén 6844 milliárd forint volt, ami hatéves mélypont. A kötvényekkel együtt 6947,5 milliárd forint volt a cégek adóssága. A csökkenés fő oka a forint erősödése volt, a vállalkozások ugyanis májusban nettó hitelfelvevők voltak, bő 40 milliárd forinttal haladta meg a folyósított kölcsönök volumene a törlesztésekét.

A betéti oldalon a korábbi hónapok tendenciája folytatódott: a lakosság az alacsony kamatok láttán menekíti a pénzét a bankokból. Májusban a háztartások csaknem 95 milliárd forintnyi forrást vontak ki a bankokból, forint megtakarításaikat több mint 100 milliárddal csökkentették, a devizabetétekbe viszont tettek be némi új forrást. A betéteknek való hátat fordítás érthető, hiszen a jegybank adatai szerint májusban egy átlagos lekötött betétre a hitelintézetek már 4 százalékosnál is kisebb kamatot adtak. A vállalati betétek volumene viszont tovább nőtt májusban a frissen elhelyezett csaknem 50 milliárd forintnyi megtakarításnak köszönhetően. A vállalati betétállomány így a hónap végén újabb történelmi csúcsra jutott, közel került a 4600 milliárd forinthoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.