BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon óvatosak a hitelfelvétellel a magyarok

Az elmúlt fél év során sokat javult az ország jövőbeni gazdasági teljesítményének megítélése, és a magyar háztartások optimistábban látják a saját háztartásuk anyagi helyzetét is, annak ellenére, hogy a túlnyomó többségnek nincs semmilyen megtakarítása. Ezzel együtt a hazai lakosság nagyon óvatosan közelít a hitelfelvételhez – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyacégének hat országban, az ügyfelei körében végzett újabb kutatásából.

A londoni és varsói tőzsdén jegyzett International Personal Finance (IPF) felmérése szerint a magyar válaszadók az ország gazdasági teljesítményénél optimistábban ítélték meg a saját háztartásuk jövőbeni anyagi helyzetét: több mint negyedük (27 százalékuk) gondolja azt, hogy kedvezőbben alakul majd a háztartása bevétele: ez az érték három százalékkal javult a fél évvel ezelőtti méréshez képest. A háztartások elsősorban több munkaóra és új munkahely lehetőségére alapozzák a bizakodást.

Már az sem mondható, hogy a magyarok a legpesszimistábbak a régión belül, hiszen jelentősen, 41-ről 28 százalékra csökkent azon válaszadók aránya, akik szerint rosszabb lesz a háztartása anyagi helyzete a következő egy év során. Mindez azért is érdekes, mert a túlnyomó többségnek – a háztartások 90 százalékának – nincs semmilyen megtakarítása, ami regionális összevetésben a legrosszabb eredmény.

Az ügyfelek vélekedése szerint a hitelfelvétel regionális összevetésben továbbra is hazánkban és Romániában a legnehezebb – nálunk 62 százalék gondolja úgy, hogy a hitelfelvétel az utóbbi 2-3 évben nehezebbé vált –, bár jelentősen nőtt az e tekintetben bizonytalanok aránya (18 százalék) az előző évi 12 százalékhoz képest.

Figyelemre méltó eredmény, hogy a magyar válaszadók közel felének teljes hitelösszege – az ingatlan alapú hiteleket és a családtól, barátoktól kapottakat nem számítva – nem haladja meg a 400 ezer forintot, viszont a válaszadók 20 százalékának 2 millió forintnál nagyobb hiteltartozása van. Hitelt a vizsgált körben jövedelemtől függetlenül vesznek fel.

A magyar válaszadók 48 százaléka hitelt váratlan kiadások miatt venne fel, míg 29 százalékuk a lakhatással kapcsolatos kiadások miatt, ami meggondoltabbnak mutatja őket a környező országok hitelt felvevőinél.

Emellett a magyarok 95 százaléka alaposan meggondolja, mielőtt hitelt venne fel, és közel kétharmada kevesebb hitelt vesz fel, mint amennyit kaphatna. Ugyanakkor csak az összes hazai megkérdezett 40 százaléka ért egyet azzal, hogy nem okoz neki különösebb gondot a törlesztés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.