BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

299 forint körül járt reggel az euró

Ahogy azt tegnap is írtuk, az euró a 296 forintos szint elérése után ismét elkezdett menetelni a 300-302-es szintek felé. Ma egyelőre ez nem folytatódik reggel, a forint próbál(gat) erősöd(get)ni. Egyelőre azonban nagyjából ugyanott tart a kurzus, mint tegnap este: 299 forint körül, írják az Erste elemzői.

Tegnap a forint nem tudott erősödni, sőt, további gyengülés következett be. A régióban a többi fizetőeszköz is gyengülést szenvedett el tegnap, így a forint nem volt egyedült a gyenge teljesítménnyel. A gyengülés mögött az állhat, hogy a hozamok újra emelkedésnek indultak a fejlett piacokon, ez feljebb nyomja az elvárt hozam (és kamat) szinteken a feltörekvő piacokon, azonban egyelőre inkább monetáris enyhítésről lehet beszélni (Lengyelországban ez már talán véget ért, de Romániában nemrég meglepően nagyot vágott a jegybank, és Magyarországon is folytatódhat a kamatcsökkentés). Ez pedig aláássa a régiós fizetőeszközök erejét. A délutáni tengerentúli makroadatok még megmozgathatják a forintot.

Az ÁKK tegnap újra a hozamok emelkedését mérte. Az éven túli lejáratokon 5-9 bázisponttal nőttek a hozamok. Ma 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukciók lesznek, a felajánlott mennyiség 50 milliárd forint.

Nemzetközi helyzetkép:

Az EUR/USD árfolyam a 20 napos mozgóátlagig csökkent, azonban úgy tűnik, hogy ez megállította a dollár korrekcióját. A tegnapi nap folyamán az árfolyam szorosan a 20 napos mozgóátlaghoz tapadt, ahonnan ma reggel emelkedésnek indult, és 1,325-ről 1,3291-re emelkedett. A tengerentúlon a Dow 0,7 százalékot, a Nasdaq 0,4 százalékot, az S&P 500 pedig 0,5 százalékot esett. Európában a DAX 0,3 százalékot, a CAC 40 0,5 százalékot emelkedett, miközben a FTSE 100 0,4 százalékot csökkent. Ázsiában a Hang Seng és a Shanghai index is oldalazott a mai kereskedés során, előbbi 0,1 százalékot emelkedett, míg utóbbi értéke ugyanennyivel csökkent a ma reggeli kereskedés során. A Nikkei-t magával rántotta az amerikai esés, az index értéke 2 százalékot csökkent, miközben a jen közel fél százalékot erősödött a dollárral szemben. 107 dollár fölé emelkedett az amerikai WTI nyersolaj ára elsősorban az egyiptomi zavargások hírére. Bár Egyiptom önmagában nem jelentős termelő, befolyása jelentős az arab világra, így félő, hogy a zavargások kiterjednek más közel-keleti országra is. Az arany is 1.340 dollárra emelkedett. Egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy a Fed beszünteti eszközvásárlási programját, míg a fizikai kereslet Kínában tovább nőhet.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A KSH ma reggeli adatai szerint az építőipar folytatta az éves növekedést, azonban havi alapon már stagnálást mutatott a statisztika. Éves alapon 12,4 százalékos volt a bővülés a májusi 11,3 százalék után. Azonban a tavalyi évben éppen júniusban volt a legalacsonyabb az index (a 2010-es átlagnak csak a 81,6 százalékát tette ki akkor a kibocsátás, a 2012. májusi 82,3 százalék után). Tavaly decemberhez képest ugyan valóban több mint 4 százalékkal nőtt az építőipar kibocsátása, de május-júniusban a növekedés lelassult. A következő hónapokban hó/hó alapon jó lenne további növekedést látni az építőiparból, mert a bázishatás a következő hónapokban már kevésbé fog segíteni, ezért az éves növekedés sokat lassulhat. Júliusban ez még nagyon jó hó/hó adat mellett is valószínűnek tűnik, tekintettel arra, hogy tavaly júliusban volt egy egyszerinek tekinthető, kiugró növekedés az építőiparban (+8 százalék hó/hó) amit valószínűleg nem fog tudni túlszárnyalni az idei statisztika. A növekedés egyébként ezúttal is az ipari épületek építéséhez és az út-, vasútépítési, útfelújítási munkákhoz köthető. Az új szerződésállományok is ide érkeznek elsősorban. A lakások, irodák és a logisztikai építmények építése azonban továbbra is nagyon alacsony a már meglévő egységek magas kihasználatlansága és a nehéz értékesítési lehetőségek miatt.

James Bullard, a Fed St. Louis-i elnöke tartott tegnap beszédet. A Fed eszközvásárlási programjáról csak annyit mondott, hogy egyelőre még nem áll rendelkezésre elég adat arról, hogy a QE3 csökkentéséről döntsenek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.