BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alacsony az infláció, csökkenhet a kamat, gyengül a forint

Gyengülésben van ma reggel a forint, egy euróért újra 298 forint felett kérnek a bankközi piacon. Úgy tűnik tehát, hogy a 296-os szintről felpattant a devizapár, és újra célba vette a 300 körüli szinteket. Az euró most már nem mutat akkora túlvettséget, mint egy-két hete, így a további forintgyengülés nem lenne meglepő 300-ig, írják az Erste elemzői.

Gyengül ma reggel a forint újra. A gyengülés egyébként a legújabb inflációs adat környékén indult meg reggel, ami a vártnál jóval alacsonyabb lett, ez pedig fűtheti a kamatcsökkentési várakozásokat. Ez pedig nem igazán tesz jót a forint árfolyamának. Ezt a magyarázatot alátámasztja, hogy a régiós fizetőeszközöknél nem látszik gyengülés, és a részvénypiacokon is jó a hangulat.

Az ÁKK tegnap gyakorlatilag nem mért hozamváltozást a referenciapapírok mentén.

Nemzetközi helyzetkép:

Tovább folytatódott az EUR/USD devizapárban az 1,34-es ellenállásról indult korrekció. Az árfolyam a tegnap kereskedés során 1,3339-ről 1,3300-ra csökkent zárásra. Makroadatok és vállalati jelentések hiányában nulla környékén mozogtak tegnap a vezető tengerentúli indexek (Dow -0,04%, Nasdaq 0,27%, S&P500 -0,14%). A nyugat-európai piacokon is minimális mozgások voltak tegnap (FTSE100 -0,14%, DAX 0,25%, CAC40 -0,11%). Ázsiában a Nikkei 2,3%-ot emelkedett, ami a legjobbnak számított ma reggel az ázsiai kereskedésben. Az emelkedéshez nagymértékben hozzájárult, hogy olyan terv látott napvilágot, hogy csökkenthetik a vállalkozásokat terhelő adók nagyságát, amennyiben a pénzügyminiszter terveinek megfelelően sor kerül a kétlépcsős fogyasztási adók emelésére. A Hang Seng 0,9%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke 0,1%-kal csökkent. Nem mutatott nagy mozgást tegnap a kőolaj, 105,3-106,6 dollár között mozgott a kurzus. A reggeli órákban is egy nagyon szűk sávban mozog az árfolyam. Napok óta meredeken emelkedik az arany kurzusa, és tegnap megközelítette az 1.300 dolláros ellenállást. Az emelkedés főként short zárásoknak köszönhető, ezért elképzelhető, hogy az 1.300 dolláros szint környékén már elfogy az erő az aranyban, és ismét lefelé indul a kurzus.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A fogyasztói árak a vártnál jóval alacsonyabbak lettek júliusban. Az éves drágulás csupán 1,8%-os volt, a várt 2,2% helyett. Havi alapon az árak 0,3%-kal csökkentek, míg mi enyhe emelkedésre számítottunk. A vártnál sokkal jobban csökkent az élelmiszerek ára, illetve a tartós fogyasztási cikkeknél és a háztartási energiánál is egy kicsivel nagyobb volt az általunk vártnál az árcsökkenés. A dohánytermékek ára pedig még nem emelkedett júliusban igazán a KSH szerint, pedig július 1-től érvényben van az új trafiktörvény. Augusztusban az élelmiszerek ára várhatóan kismértékben tovább csökken, és a július 1-i újabb rezsicsökkentés (víz, csatorna, szemétszállítás) is csak augusztus-szeptemberben lesz elszámolva. A dohányárak azonban várhatóan jelentősen emelkedni fognak. A várható őszi, újabb rezsicsökkentés azonban újra lefelé hathat. Év végén 1,5% körüli lehet a fogyasztói árindex.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.