BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan indul be a hitelezés

A lakossági és a vállalati hitelállomány is több éves mélyponton ragadt. A lakosságnál a lakáshitelezés indul be nehezen, a vállalati hitelezésben júniusban nem látszott még a Növekedési Hitelprogram hatása

A vállalati hitelállomány hétéves, a lakossági hatéves mélypontra süllyedt június végére – ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikáiból. A nem pénzügyi vállalkozások 6776,5 milliárd forintnyi hitellel rendelkeztek az első félév végén, az év eleje óta 144,5 milliárd forinttal csökkent a hitelállományuk. Ennek egy minimális része ugyan a forint erősödésének tudható be, döntő részben viszont a törlesztéseknek köszönhető: az első hat hónapban a cégek csaknem 140 milliárd forinttal fizettek vissza több hitelt, mint amennyit felvettek.

A június sem hozott változást a tendenciában. Hiába indult el a Növekedési Hitelprogram az olcsó kölcsönökkel, a cégek a hatodik hónapban is nettó törlesztők voltak a forinthiteleket illetően, amelyekből 57,5 milliárd forinttal fizettek vissza többet, mint amennyit felvettek. A devizahitelek eközben fogytak, a nettó felvétel 18,7 milliárd forintot tett ki. Lehetséges persze, hogy a forinthiteleknél júliusban és augusztusban változás következik majd be, mivel a bankok ezekben a hónapokban végeznek tömegesen a hitelbírálatokkal, és kezdik el folyósítani az MNB kedvezményes hitelét.

A háztartások gyakorlatilag már bő három év fél éve folyamatosan nettó törlesztőnek számítanak. A devizahitelek visszafizetése júniusban is folytatódott, 30 milliárd forintnyit törlesztettek a családok. A forinthiteleknél nettó értelemben minimális mennyiségű hitelfelvétel volt, de az első félév tranzakcióinak mérlege még így is negatív. A támogatott forinthitelek még mindig nem hoztak igazi áttörést, a folyósított lakáshitelek mennyisége csak lassan nő. Júniusban 14,2 milliárd forintnyi forint lakáshitelre kötöttek szerződést a háztartások, ez valamivel több a májusi 13,6 milliárdnál, és 20 százalékkal magasabb a 2012. júniusinál, jócskán elmarad azonban a 2010. vagy 2011. júniusitól, amikor még a mostani támogatott hitelek nem is léteztek, mégis csaknem 20 milliárd forintnyi lakáshitelt folyósítottak a bankok.

Nem csak a lakáshitel fogy nehezen, a többi kölcsöntípus sem népszerű a lakosság körében. A jegybanki adatok szerint személyi hitelek, a gépjárműhitelek, az áruhitelek és a szabad felhasználású jelzálogkölcsönök állománya is csökkent júniusban. Az egyetlen hiteltípus, amelyben az állomány szinten marad és a történelmi csúcs közelében tartózkodik, a folyószámlahitel. A lakosságnak 455 milliárd forint körüli folyószámlakölcsöne van, ez azt jelenti, egy átlagos háztartás a hó végén 120 ezer forinttal tartozik a bankoknak, vagyis ennyi mínuszban vannak a folyószámlái.

A betétek állománya is csökkent júniusban mind a háztartásoknál, mind a vállalatoknál. A háztartások már február óta vonják ki a pénzüket a bankokból, öt hónap alatt csaknem 400 milliárd forintnyi betétet vettek fel. Ezt a pénzt valószínűleg nem élték fel, az értékpapírpiacon ugyanis rengeteg lakosság megtakarítás jelent meg az utóbbi hónapokban. A betétek csökkenő népszerűsége valószínűleg az egyre alacsonyabb kamatokkal magyarázható, amihez egyrészt a jegybanki kamatvágások is hozzájárulnak, de az is, hogy az alacsony hitelkereslet miatt a bankoknak nincs más szükségük olyan sok forrásra, így nem adnak magas kamatot a lekötésekre.

A hitelképes vállalatok vélhetően azért sem kapkodnak hitelért, mert maguk is hatalmas készpénzállományon ülnek.

A céges betétek állománya májusban már megközelítette a történelmi rekordnak számító 4600 milliárd forintot, igaz, júniusban csökkent valamelyest a pénzkivételeknek köszönhetően. A vállalatok egyébként nem olyan érzékenyek a csökkenő kamatra, mint a lakosság, az első félévben 113 milliárd forinttal növelték megtakarításaik állományát.

Csökkenő kamatok mindenhol

Az egy évvel ezelőtt kezdődött kamatvágási ciklust a betétek és a hitelek kamatai is követték mind a vállalatoknál, mind a lakosságnál. A rekord alacsony szintű alapkamatnak is köszönhetően júniusban a lakossági lekötött betétekre már csak 3,78, a vállalkozói betétekre 3,94 százalékos kamatot fizettek a bankok.

A háztartási szegmensben a lakáshitelek kamata csökkent a legszembetűnőbben, júniusban piaci alapon 8,55 százalékos átlagos kamattal lehetett felvenni a kölcsönt. A fogyasztási kölcsönök kamata kis mértékben nőtt, a folyószámlahitelek viszont olcsóbbak lettek, a júniusi 29,34 százalékos átlagos kamat 2011 októbere óta a legalacsonyabb.

A vállalkozói hitelek kamata történelmi mélyponton áll, 6,72 százalékos kamaton jutnak hozzá egy átlagos forinthitelhez a cégek, a statisztika sajátosságai szerint azonban az MNB kamatadatai inkább a nagyobb cégek, mint a kicsik számára elérhető árakat tükrözik. Euróban a cégek 2,88 százalékos éves kamat mellett tudnak hitelt felvenni.

A háztartási szegmensben a lakáshitelek kamata csökkent a legszembetűnőbben, júniusban piaci alapon 8,55 százalékos átlagos kamattal lehetett felvenni a kölcsönt. A fogyasztási kölcsönök kamata kis mértékben nőtt, a folyószámlahitelek viszont olcsóbbak lettek, a júniusi 29,34 százalékos átlagos kamat 2011 októbere óta a legalacsonyabb.

A vállalkozói hitelek kamata történelmi mélyponton áll, 6,72 százalékos kamaton jutnak hozzá egy átlagos forinthitelhez a cégek, a statisztika sajátosságai szerint azonban az MNB kamatadatai inkább a nagyobb cégek, mint a kicsik számára elérhető árakat tükrözik. Euróban a cégek 2,88 százalékos éves kamat mellett tudnak hitelt felvenni. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.