BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyponton a céges kölcsönök

A vállalati hitelek állománya több mint tizedével esett vissza tavaly, és az első félév is mérséklődést hozott. A közeljövőre nézve biztató lehet ugyanakkor, hogy mind a keresleti, mind a kínálati oldalon látszanak az élénkülés jelei, és a jegybank növekedési hitelprogramja is stimulálhatja a piacot

Nem alakult jól a tavalyi év a vállalati hitelezés szempontjából: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2012 végén 6921 milliárd forintot ért el a nem pénzügyi tevékenységet folytató vállalatoknál lévő kölcsönök állománya, amely 10,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Csak a bankszektor adatait nézve sem jobb a kép: a pénzügyi felügyelet adatai szerint a részvénytársasági formában működő hitelintézetek vállalati hiteleinek mennyisége 5152 milliárd forintot ért el 2012 decemberében, amely majdem 11 százalékkal kevesebb a bázisnál.

Ami 2013-at illeti, eddig az idén sem javult a helyzet: a vállalati hitelállomány hétéves mélypontra süllyedt június végére. A nem pénzügyi vállalkozások 6776,5 milliárd forintnyi hitellel rendelkeztek az első félév végén, az év eleje óta 144,5 milliárd forinttal csökkent a hitelállományuk. Ennek egy minimális része ugyan a forint erősödésének tudható be, döntő részben viszont a törlesztéseknek tulajdonítható: az első hat hónapban a cégek csaknem 140 milliárd forinttal fizettek vissza több hitelt, mint amennyit felvettek.

A június sem hozott változást a tendenciában. Hiába indult el a Növekedési Hitelprogram az olcsó kölcsönökkel, a cégek a hatodik hónapban is nettó törlesztők voltak a forinthiteleket illetően, amelyekből 57,5 milliárd forinttal fizettek vissza többet, mint amennyit felvettek. A devizahitelek eközben fogytak, a nettó felvétel 18,7 milliárd forintot tett ki.

A kilátások viszont már nem mutatnak ennyire szomorú képet. Egyrészt a hitelezést élénkítheti az MNB most futó növekedési hitelprogramja, amelynek nyomán egyrészt növekedhet a beruházási hitelek kihelyezése is, másrészt a cégek figyelme jobban ráirányul a banki finanszírozás lehetőségeire.

Az eddigi tapasztalatok pedig kedvezőek, hiszen minden hitelintézet nagyon komoly érdeklődésről számolt be a program iránt, ráadásul az MNB az intenzív érdeklődés nyomán végül módosított is az eredeti feltételeken.

A lassú élénkülés irányába mutat az is, hogy a pénzügyi szolgáltatók igen jelentős része növelni kívánja aktivitását a céges hiteleknél is. A KPMG közelmúltban közzétett Vállalathitelezési Hangulatindex felmérése szerint a bankok többsége teljes mértékben nyitott új vállalati hitelek kihelyezésére. Biztató az is, hogy a bankok 40 százaléka a hitelkereslet növekedését tapasztalta az elmúlt három hónap folyamán. Kedvező irányba mozdultak el a vállalati hitelállománnyal kapcsolatos várakozások is: jelenleg a banki vezetők közel 30 százaléka növekedést prognosztizál a következő 12 hónapra.

Csökkennek a kamatok is

Az egy évvel ezelőtt kezdődött kamatvágási ciklust a betétek és a hitelek kamatai is követték mind a vállalatoknál.

A vállalkozói hitelek kamata történelmi mélyponton áll, 6,72 százalékos kamaton jutnak hozzá egy átlagos forinthitelhez a cégek, a statisztika sajátosságai szerint azonban az MNB kamatadatai inkább a nagyobb cégek, mint a kicsik számára elérhető árakat tükrözik. Euróban a cégek 2,88 százalékos éves kamat mellett tudnak hitelt felvenni.

A rekord alacsony szintű alapkamat hatása természetesen tükröződik a betéti oldalon is: június végén az MNB adatai szerint a vállalkozói betétekre átlagosan 3,94 százalékos kamatot fizettek a bankok.

A vállalkozói hitelek kamata történelmi mélyponton áll, 6,72 százalékos kamaton jutnak hozzá egy átlagos forinthitelhez a cégek, a statisztika sajátosságai szerint azonban az MNB kamatadatai inkább a nagyobb cégek, mint a kicsik számára elérhető árakat tükrözik. Euróban a cégek 2,88 százalékos éves kamat mellett tudnak hitelt felvenni.

A rekord alacsony szintű alapkamat hatása természetesen tükröződik a betéti oldalon is: június végén az MNB adatai szerint a vállalkozói betétekre átlagosan 3,94 százalékos kamatot fizettek a bankok. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.