BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem jön a lakáshitelboom

Nem alakult jól az elmúlt időszak a hazai lakáshitelezés szempontjából: tavaly 16,69 százalékkal, 3534,7 milliárd forintra apadt a Magyar Nemzeti Bank által kimutatott állomány, ami az első félév végére újabb bő 3 százalékkal, 3419,6 milliárdra olvadt. A tavalyi év óriási csökkenésében persze kulcsszerep jutott a kedvezményes végtörlesztésnek is, amely többszáz milliárd forinttal apasztotta a piacon lévő hitelek mennyiségét. Ezzel együtt is tagadhatatlan viszont, hogy a a magyar háztartásoknál lévő lakáshitelek mennyisége pont a válság előtti – 2008 augusztusi – szinten mozog, tavaly pedig a végtörlesztés hatása nélkül pedig mindössze nagyjából 140 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók.

Ráadásul 2013 első felében sem sziporkázott a piac: hat hónap alatt mindössze 63,3 milliárd forintnyi új lakáshitelt vettek fel a hazai háztartások. Ugyanakkor némileg biztató az a tény, hogy az április óta eltelt – és már statisztikával követett – három hónapban rendre meghaladták az új kihelyezések a tavalyit, májusban és júniusban bőven túlszárnyalva a már megszokott havi 10 milliárd forint körüli értéket.

A piac óvatos magára találásának a kínálati tényezők is kedveznek. Egyrészt a Magyar Nemzeti Bank sorozatos kamatvágásai nyomán mind a piaci alapú, mind a támogatott hitelek ára csökkenésnek indult, másrészt maguk a hitelintézetek is igyekeznek növelni aktivitásukat, igaz, jóval prudensebben, mint néhány évvel ezelőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.