BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Balog Ádám szavai is segíthették a forintot

Továbbra is küzd a 301-302 forintos szintekkel az euró, de már nagyon odatorlódott a kurzus a szinthez, amit már ideiglenes többször át is vitt a devizapár. Technikailag nagyobb esély látszódik a további forintgyengülésre, de a mai amerikai munkapiaci adatok sokat fognak számítani a forint további pályáját illetően, írják az Erste elemzői.

Továbbra is törékeny a forint árfolyama. Tegnap az EKB kamatdöntése után Draghi jegybankelnök viszonylag puha hangvételű állásfoglalást tett közzé az EKB további monetáris politikájára vonatkozóan. Balog Ádám MNB-alelnök viszont tegnap úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi bizonytalan pénz-és tőkepiaci környezetben a további monetáris lazítás melletti határozott elköteleződés veszélyes lenne. A fenti két tényező valamelyest erősítette a forintot, ami azonban nem bizonyult tartósnak. A devizahiteles mentőcsomaggal kapcsolatos politikusi üzenetek ugyanis továbbra is nyomasztják a piacot. Ma a forintpiac is a délután esedékes USA-beli augusztusi átfogó munkapiaci adatokra figyelhet, ami fontos indikációt adhat a befektetőknek arra vonatkozóan, hogy tényleg lassít-e a Fed az eszközvásárlásokon szeptemberben.

A tegnapi aukciókon összességében 78 Mrd forintnyi kereslet mutatkozott a 3 kötvény iránt. Az adósságkezelő összességében 39,5 Mrd forint értékben adott el a papírokból, 3,5 milliárddal többet az eredetileg tervezettnél. A délutáni nem-kompetitív tenderen viszont már nem került sor további kibocsátásokra. A maximális hozam a 3, az 5 és a 10 éves papír esetében rendre 5,24 százalék, 5,88 százalék és 6,66 százalék lett. A két héttel ezelőtti aukció eredményéhez képest minden lejáraton emelkedtek a szintek. Az állampapírok másodpiacán emelkedtek a kötvényhozamok, a 3-15 éves szakaszon így 7-14bp-al kerültek feljebb a referenciaszintek.

Nemzetközi helyzetkép:

A vártnál kedvezőbb amerikai munkaerő-piaci adatok hatására jelentős erősödésnek indult a dollár árfolyama. Az EURUSD 1,3207-ről 1,3120-ra csökkent. A devizapár mai mozgásában jelentős elmozdulást a 14.30-kor megjelenő munkanélküliségi ráta válthat ki. Enyhe pluszban zárták a tegnapot a vezető tengerentúli indexek (Dow 0,04 százalék, Nasdaq 0,27 százalék, S&P500 0,12 százalék). Jó hangulatban telt a kereskedés a nyugat-európai börzéken is (FTSE100 0,88 százalék, DAX 0,48 százalék, CAC40 0,67 százalék). Ázsiában a Nikkei index értéke 1,5 százalékot esett a héten látott 4 százalékos emelkedést követően. A Hang Seng index 0,2 százalékot, a Shanghai index 0,7 százalékot emelkedett a hét utolsó kereskedési napján. A WTI olaj 108,4 dolláron állt ma reggel, amihez hozzájárult az USA készletek közel 2 millió hordós csökkenése és a szíriai helyzet romlása. A piac továbbra is a kongresszusi döntésre vár, ami várhatóan támogató lesz a háborúra nézve. Az olajjal szemben az arany viszont csökkent egészen 1,370 dollárig. A piac továbbra is arra számít, hogy a Fed az év végéig elkezdi visszavonni kötvényvásárlási programját.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A tengerentúlon az ADP foglalkoztatottsági adata rosszabb lett a várakozásoknál. Augusztusban a várt 182 ezer helyett összesen 176 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a tengerentúlon. A legtöbb új munkahely a szolgáltató szektorhoz köthető. A heti friss segélykérelmek számát is tegnap publikálták: 9 ezer fős csökkenést regisztráltak az előző heti 332 ezerről 323 ezerre. Az adat jobb a piac által vártnál. Az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexet is tegnap tették közzé az Egyesült Államokban. Az augusztusban várt csökkenés helyett 56 pontról 58,6 pontra emelkedett.

Az Európai Központi Bank az elemzői várakozásokkal összhangban nem változtatott tegnap az irányadó rátán, így 0,5 százalékon maradt az alapkamat. Mario Draghi elmondta, hogy az alapkamat hosszú ideig alacsony maradhat, és a jelenleginél alacsonyabb kamat sem kizárt.

A Bank of England is kamatdöntő ülést tartott, és a vártnak megfelelően sem a 0,5 százalékos alapkamaton, sem a 375 milliárd fontos eszközvásárlási programon sem változtattak.

A BRICS országok a G20 csúcstalálkozón közös devizaalap létrehozásáról állapodott meg 10 milliárd dollár értékben. Ugyancsak a G20 találkozón a résztvevők megneveztek 28 bankot és 9 biztosítót, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy csődbe mehessenek. Ezeket az intézményeket kiemelten kell ellenőrizni, és a szabályozás terén is további lépések szükségesek.

Erste-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.