BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyitottabbak a külső források bevonására a vállalkozások

A Budapest Bank megbízásából készült kutatás is igazolta, hogy a hosszú távon gondolkodó cégek többsége felismerte, a vállalkozás előrelépéséhez szükségesek a banki hitelek, ezért bővítették a pénzintézet termékkörét november elejétől a kis- és közepes cégek fejlődését segítő Széchenyi Beruházási Hitellel – hangzott el a hitelintézet által rendezett sajtótájékoztatón. „A Budapest Bank megbízásából készített kutatás eredményei szerint azok a mikrovállalkozások, amelyeknek már van valamilyen banki kölcsönük, jóval nyitottabbak a hitelfelvételre: 65 százalékuk gondolja úgy, hogy a hitel a fejlődés elengedhetetlen eszköze” – mondta Ákos Tamás, a hitelintézet lakossági és mikrovállalati üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. Ezzel szemben a hitellel nem rendelkező cégek mindössze 26 százaléka tekint lehetőségként a banki kölcsönökre. A hitelfelvételtől elzárkózó cégek jellemzően csak akkor szánják el magukat a beruházásra, amikor ezt a nyereségükből megtehetik.

Ákos Tamás közölte: a Budapest Bank az elmúlt időszakban jelentős növekedést ért el a mikrovállalati szegmensben (ez a 0-200 millió forint éves árbevételű vállalkozásokat jelenti), 2012-ben 10 százalékkal, 2013 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest pedig 26 százalékkal növelve hitelállományát. Ebben nagy szerepe volt a Széchenyi Kártya Program termékeinek: a bankban 2011 óta elérhető Széchenyi Forgóeszközhitel és a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel révén mintegy 800 ügyletet kötöttek összesen 5,3 milliárd forint értékben. A hitelintézet az idei évben is kétszámjegyű növekedésre számít annak köszönhetően, hogy a Növekedési Hitelprogramban a piacon szinte egyedülálló módon külön keretet biztosít a mikrovállalkozásoknak. 

A Budapest Bankéhoz hasonló eredményeket hozott a KAVOSZ ötszáz vállalkozás vezetőjének megkérdezésével készült felmérése is, amelyből kiderült, hogy a cégek nyitottak a fejlesztésre: a válaszadók 78 százaléka tervez beruházást a közeljövőben, közülük 90 százalék pedig hitelt is igénybe venne ennek megvalósításához. Tavaly még a válaszadók 43 százaléka jelezte beruházási szándékát. Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója szerint a hitelfelvételt tervező vállalkozások döntő többsége (92 százaléka) 50 millió forintnál kisebb összegű hitelt venne igénybe. Számukra jelenthet jó megoldást fejlesztéseik megvalósításához a Széchenyi Beruházási Hitel. „Az öt százalékos kamattámogatásnak köszönhetően a Széchenyi Beruházási Hitel kamata Bubor alatti szintre került –jelenleg évi 2,9 százalék –, az olcsó hitel pedig lehetővé teszi az elhalasztott beruházások elindítását” – emelte ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.