BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb csata vette kezdetét a Mol-INA párharcban

Hírszegény, és ennek köszönhetően nyugodt nap volt tegnap a nemzetközi piacokon, amihez nagymértékben hozzájárult, hogy az USA a Veteránok Napját ünnepelte. Így aztán nem is hozott nagy elmozdulásokat a tegnapi kereskedés. Az európai piacok mérsékelten emelkedni tudtak, míg az amerikai indexek egy helyben toporogtak, írják az Erste elemzői.

A magyar börze viszont nem adott lehetőséget a befektetőknek a pihenésre, miután újabb csata vette kezdetét a MOL-INA párharcban, aminek eredményeként a hazai olajpapír árfolyama közel 3 százalékot zuhant. A BUX tegnap leszúrt a 200 napos mozgóátlagig, onnan azonban egy korrekció indult, aminek köszönhetően a 30 napos mozgóátlagról várja ma a startpisztoly eldörrenését. Mérsékelt emelkedésre számítunk a mai kereskedésben.

USA:
- Bankszünnap volt tegnap az USA-ban, ennek ellenére a tőzsdék kinyitottak, de viszonylag nyugodt volt a kereskedés. Fontosabb makroadatok és vállalati gyorsjelentések nem mozgatták az árfolyamot, és főként a nap elején volt kisebb emelkedés, amit oldalazás követett. Végül enyhe pluszban zártak a börzék, és a Dow Jones-nak sikerült ismét történelmi csúcsra kapaszkodnia (Dow 0,13 százalék, Nasdaq 0,02 százalék, S&P500 0,08 százalék).
- A Tesla 5 százalékos emelkedéssel fejezte be a kereskedés annak köszönhetően, hogy az október elején kigyulladt Tesla tulajdonosa a cég honlapján pozitív hangvételben nyilatkozott az esetről. Azt is mondta, hogy nemsokára vesz egy új Teslát.
- A Twitter piacán is jó hangulatban telt a kereskedés, tegnap 3 százalékos pluszban zárta a napot.
- A mai kereskedés során sem érkezik friss makroadat.

Európa:
- Mérsékelt emelkedéssel zárták a kereskedést a nyugat-európai börzék (FTSE100 0,29 százalék, DAX 0,33 százalék, CAC40 0,69 százalék).

Olaj, arany:
- A múlt hét pénteki látványos zuhanás után tegnap is tovább csökkent az arany kurzusa, és 1.288 dollárról 1.282,5 dollárig esett az árfolyam. A következő támasz 1.270 dollárnál látható.
- Emelkedést láthattunk tegnap a kőolaj piacán, és 94,5 dollárról 95 dollárig emelkedett a kurzus, amit mérsékelt korrekció követetett a reggeli órákban.


Devizák:
- A forint napok óta a 200 napos mozgóátlagon billegett, azonban tegnap elpattant felfelé az árfolyam és ezzel jelentős árfolyamgyengülés vette kezdetét. A 296,08-as nyitó értékről egészen 298,6-ig menetelt a forint árfolyama az euróval szemben, ma reggel pedig további mérsékelt forintgyengülés tapasztalható, aminek az eredményeként az EUR/HUF árfolyam már 298,8 környékén jár.
- A tegnapi alapjában véve hírszegény nemzetközi hangulatban nem volt érdemi változás az EUR/USD árfolyamában. A tegnapi kismértékű emelkedés ma reggel már korrigálásra került.

Távol-Kelet:
- A Nikkei 2,2 százalékot, a Shanghai index 0,7 százalékot emelkedett, a Hang Seng ugyanakkor 0,5 százalékot csökkent.
- 7 heti mélypontra gyengült a jen a dollárral szemben, ami nagy lendületet adott a japán részvénypiacnak.
- A kínai részvénypiacot elsősorban továbbra is a kivárás jellemezte.
- Az október havi japán fogyasztói bizalom értéke a várt 45,5 pont helyett mindössze 41,2 pont lett.

Határidős piacok:
- A határidős indexek vegyes képet mutatnak ma reggel. 

Vállalati hírek

- Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter azt nyilatkozta, hogy Horvátország kivásárolná a MOL-t az INA-ból. A kérdés persze a pakett ára, véleményünk szerint a MOL legalább 2,5 milliárd dollárt szeretne kapni érte, ami fedezi az eddigi beruházásokat is. Horvátország GDP arányos államadóssága jelenleg 60 százalék körül van, és dinamikusan nő, amihez további 4 százalékot tenne hozzá a 2,5 milliárd dolláros kivásárlás. Elképzelhető, hogy a 6,8 milliárd eurót kezelő horvát nyugdíjalapok is részt vennének az ügyletben. A költségvetés helyzete tehát nem igazán teszi lehetővé, hogy reális árat fizessenek a pakettért.

- Az Egis ma zárás után teszi közzé IV. negyedéves eredményét.

- OTP, FHB: A parlament tegnap elfogadta készpénzfelvétel ingyenessé tételét. A tranzakciós illetékről szóló törvény akként módosították, hogy havi két alkalommal, összesen maximum 150.000 forint erejéig ingyenesen lehet készpénzt felvenni jövő év februárjától. Számításaink szerint ez 36 milliárd forint veszteséget jelent a bankszektor egészére nézve. Mivel a bejelentésre számítani lehetett, árfolyamhatásra nem számítunk.


- A BASF vezérigazgatója, Kurt Bock interjút adott a Spiegel-nek. Elmondta, hogy a cég akár az USA-ba is áttelepítheti a Ludwigshafenben levő gyárát, ha a nagy energiafogyasztóknak járó állami kedvezményt, melyet az EU már többször kritizált, eltörlik. A szóban forgó gyár a BASF legnagyobb gyára a világon, 33.000 munkavállalóval. A piaci áras energia a BASF költségeit 400 millió euróval növelné meg, amely majdnem 10 százalékkal csökkentené a cég eredményét. Persze egyelőre semmit nem lehet tudni az esetleges új intézkedésről, még azt sem, hogy mikor lépne hatályba. A részvény nem reagált a vezérigazgató által vizionált negatív forgatókönyvre.

- A BMW tegnap publikálta a globális októberi eladási adatait, és ismét rekord hónapot láthattunk. Összesen 165.851 darab járművet értékesítettek az előző hónapban, 5,2 százalékkal többet, mint tavaly. Az év első 10 hónapjában 7,3 százalékkal 1,6 millió darabra bővültek az eladások, ami soha sem látott maximumot jelent. Az év első 10 hónapjában az európai piacon stagnáltak az eladások, de Ázsiában 17,7 százalékos, Amerikában pedig 11,1 százalékos volt a bővülés.

- Az Infineon ma reggel publikálta negyedik negyedéves gyorsjelentését, amely jobb lett a várakozásoknál. Az árbevétel 1,05 milliárd euró lett, ami nagyjából megegyezik az 1,06 milliárd eurós előrejelzéssel. A nettó profit 142 millió euró volt az elmúlt három hónapban, lényegesen felülmúlva a 103 millió eurós várakozást. Az üzemi eredmény (amit a vállalatnál szegmens eredménynek hívnak) 148 millió euró lett, ami szintén sokkal jobb a 134,5 millió eurós előrejelzésnél. Az üzemi marzs 14,1 százalékra emelkedett a tavalyi 11,8 százalékról. A menedzsment megemelte az árbevételre vonatkozó jövő éves előrejelzését, 7 százalék és 11 százalék közötti növekedésre lehet számítani. A folyó negyedéves árbevétel 960 millió és 1 milliárd euró között lehet, a piac 978 millió eurót vár. Az osztalékjavaslat 12 cent részvényenként, ami összhangban van a várakozásokkal. Az üzemi marzs 11 százalék és 14 százalék között lehet jövőre a cég szerint.

- Vártnál jobb eredményt publikált az Unicredit, ugyanis 204 millió eurós adózott eredményről számolt be az olasz bank, ami meghaladta a 190,9 millió eurós elemzői konszenzust, de 39 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi értéktől. Az 5,72 milliárd eurós árbevételével kissé elmaradt az 5,83 milliárdos becsléstől. A kockázati céltartalék nagysága 1,55 milliárd euró volt, ami 6,8 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest és 10,6 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az NPL ráta 46,5 milliárdról 47,0 milliárdra emelkedett egy negyedév alatt. Az Unicredit vezérigazgatója szerint a negyedik negyedévi eredmény a harmadik negyedévhez hasonlóan alakulhat. Ezzel együtt azt is nyilatkozta, hogy a következő időszak változatlanul nehéz lesz, aminek oka a hitelek iránti gyenge kereslet és az olasz hitelek utáni magas céltartalékolás. Az EKB képviselőivel november 24-én fognak egyeztetni az eszközminőségi felülvizsgálatról. A JP Morgan 5,72 dollárról 6,41 euróra emelte a célárat. A vártnál kedvezőbb gyorsjelentés hatására emelkedésnek indult a részvény árfolyama.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.