BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot estek a tengerentúli piacok

Lockhart adott egy döfést a piacoknak. Persze ez csak egy szeg volt a koporsóba. S folytathatnánk a frázisokat. A piacok, amelyek amúgy is korrekciós fázisban voltak, elindultak lefelé - olvasható az Erste elemzésében.

Az S&P500 index a 20 napos mozgóátlag alá, kicsivel a 30 napos mozgóátlag fölé esett. Ez igaz a Dow Jones és Nasdaq indexekre is, és valószínűleg ez jön Európában is, így a DAX esetében is valami hasonlóra számítunk, amely nagyobb esést jelez előre, mint a határidős árfolyam (-73 pont, 9 440). Ugyanis a 20 napos mozgóátlag 9 334 pontnál van. A BUX index is ellenállás környékére érkezett, ahonnan újra dél felé, a 200 napos mozgóátlag felé indulhat el az árfolyam

USA:
- Nem érkeztek fontos makrogazdasági és vállalati hírek a tengerentúlról, ennek ellenére a piacok lefelé vették az irányt és a kereskedés végéig megállás nélkül estek (Dow -1,09%, Nasdaq -1,48%, S&P500 -1,27%).

- Dennis Lockhart, az atlantai Fed elnöke szólalt meg tegnap. Szerinte folytatni kell az eszközvásárlási program kivezetését, és arról is beszélt, hogy a 6,7 százalékos adat ellenére a munkaerőpiac helyzete nem annyira kedvező.

- A Google tegnap bejelentette, hogy 3,2 milliárd dollárért felvásárolta a Nest Lab társaságot. A cég egyébként innovatív termékeket gyárt háztartásoknak, például intelligens termosztátokat és füst- illetve szénmonoxid riasztókat.

- Ma már több gyorsjelentés is lesz a tengerentúlon, a JPMorgan és a Wells Fargo is publikálja negyedéves számait.

- A kiskereskedelmi forgalom decemberi értékeit 14:30-kor teszik közzé, a piac 0,1 százalékos bővülést vár havi alapon.

Európa:
- A nyugat-európai börzék mérsékelt emelkedéssel zártak tegnap (FTSE100 0,25%, DAX 0,39%, CAC40 0,29%).

- Ipari termelési adatot publikálnak 11 órakor az eurózónából.

Olaj, arany:
- Ma reggel 92 dollár volt a WTI, kismértékben gyengébb a tegnapi árszintnél. Az árra továbbra is a visszatérő líbiai és északi-tengeri termelés hatott, illetve a piaci szereplők szerint a hideg tél miatt jelentős keresletkiesés is volt az elmúlt hetekben.

- Az arany 1 250 dollár körül mozgott, nem volt lényeges változás az árban. Az arany esetében továbbra is a Fed tapír jelenti a fő kockázatot, a legutóbbi kommentek azonban inkább azt mutatják, hogy ez lassabb lehet a piaci várakozáshoz képest. 
 

Devizák:
- A 20 napos mozgóátlag alatt oldalazott az EUR/USD árfolyama és csak minimális mozgást mutatott. A nyitó 1,3674-es értékről 1,3671-ig csökkent a kurzus.

- Érezhetően gyengült tegnap a forint az euróval szemben. Pénteken a gyenge amerikai foglalkoztatottsági adatok támogatták a forintot, azonban ennek tegnap már nyomát sem láttuk, és 297,57-ről 298,63-ig emelkedett az EUR/HUF árfolyama. Ezzel a 20 és a 30 napos mozgóátlag közé szorult be az árfolyamjegyzés.

Távol-Kelet:
- A hosszú hétvégéről visszatérő Nikkei 3,1 százalékot zuhant ma reggel, a Hang Seng 0,5 százalékot esett, ugyanakkor a Shanghai index 0,4 százalékos emelkedést tudott felmutatni.

- A negatív nemzetközi hangulaton túl a jen ismételt erősödése is lefelé húzta a japán részvényindexet.

- A kínai részvények közül az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégek teljesítettek rosszul, miután a kormány bejelentette, hogy egy új ingatlan nyilvántartási rendszert vezet be, ami az összes ingatlan tranzakció adatait tartalmazni fogja. A lépést többen az ingatlanpiac lehűtését célzó intézkedésnek tartják.

- A japán folyó fizetési mérleg a várt 369 ezermilliárd jennél lényegesen nagyobb deficitet, 598 ezermilliárd jent mutatott.

Határidős piacok:
- Negatív hangulat uralkodik a határidős piacon ma reggel.

Vállalati hírek:

- A bázeli bankfelügyelet némileg enyhített a Bázel III. szabályozás tőkeáttételi mutatóján, ami azt eredményezi, hogy a bankoknak kisebb lépéseket is elég tenniük a szabályozói megfelelés érdekében, ez pedig pozitív a bankrendszer számára, így ez hozzájárulhatott az európai bankrészvények tegnapi jó teljesítményéhez. A módosítás értelmében egyes tételeket (például: derivatívák, repo) az eredeti bruttó elv helyett nettó elven lehet elszámolni.

- A Barclays véleménye szerint a Banco Santander továbbra is alultőkésített a szektortársakhoz képest, számításaik szerint a banknak 4,2 milliárd euróra lehet szüksége a Bázel III szerinti kritériumok eléréséhez. Ez pedig vagy a részvények hígulását eredményezheti, vagy pedig a növekedési lehetőségeket korlátozhatja.

- A Bayer megerősítette 2013 év végére vonatkozó várakozásait, ami szerint 40 milliárd euró körül alakulhat az árbevétel, ami 4-5 százalékos növekedésnek felel meg. A következő évekre ennél nagyobb, átlagban 7%-os növekedést vár a gyógyszerpiacon és azzal számol, hogy 5 új készítménye, ami 2013-ban várhatóan 1,4 milliárd eurót meghaladó árbevételt generál, 2015-ben már több mint 2,5 milliárd eurós árbevételt eredményezhet, de az értékesítési csúcs meghaladhatja az 5,5 milliárd eurót is a készítmények életpályája során. Bár csoport szinten megerősítették a 2013-as várakozásokat, de például a 22 százalékos piaci részesedésnél tartó Xareltő-tól várt érbevételt a korábbi 600 millió euróról 800 millió euró fölé növelték. A Bayer egyúttal azt is bejelentette, hogy 25,5 millió dolláros első vételár részletet fizetet a Regeron-nak, egy béta fázisban lévő antitest Amerikán kívüli hasznosítási jogáért, ami az időskori makuladegeneráció kezelésére szolgáló Eylea hatékonyságát növelheti. Az Eylea több piacon is 40-50 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A két társaság a jövőben megosztja a fejlesztési költségeket és a bevételeket is.

- John Elkann, a Fiat elnöke azt mondta tegnap, hogy még legalább három évig Sergio Marchionne marad az autógyártó vezérigazgatója. A májusban bemutatott új stratégiát a jelenleg 61 éves Marchionne fogja megvalósítani, mondta el a Fiat elnöke.

- A Bernstein a korábbi felülteljesítőről piaci teljesítőre vágta az Infineon besorolását. A Goldman szintén rontott a vállalat besorolásán. A korábbi vételi helyett már semleges ajánlást fogalmaz meg a cégre.

- A Siemens 67 offshore (tengerre telepített) szélkerékre kapott megrendelést a Statoil nevű vállalattól. A projekt eredményeként 400 ezer háztartást láthatnak el megújuló energiával Nagy-Britanniában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.