BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Banki hitel vagy kockázati tőke?

A vállalkozások számára a külső forrásbevonás legismertebb, talán legkézenfekvőbb módja a hitelfelvétel, ez azonban bizonyos üzleti elképzelések, fejlesztési, beruházási projektek esetében még akkor sem járható út, ha a szóban forgó vállalkozás jól működik, felkészült menedzsmenttel, ígéretes jövőképpel rendelkezik.

Ilyen körülmények között érdemes megfontolni a pénzügyi befektetőtől történő tőkebevonást, azaz finanszírozási forrásokért cserébe új tulajdonost „beengedni” a vállalkozásba. A magántőke-befektető bevonása nagyobb lendületet ad a vállalkozásnak, mert a magántőke-befektető érdekelt a vállalkozás sikeressé tételében, hiszen tulajdonosként ettől függ befektetésének értéke és megtérülése.

Amennyiben a tőkeemelést professzionális befektető hajtja végre, a vállalkozást pénzügyi szakértelmével, stratégiai szemléletével, kapcsolatrendszerével is segíti. A befektető általában 3-6 év után értékesíti tulajdonrészét a tulajdonostársak, a menedzsment, vagy akár harmadik fél (pl. szakmai befektető) felé. Az Európai Unióban elsőként Magyarországon indult el az uniós forrásokból finanszírozott kockázati tőkeprogram. A JEREMIE Kockázati tőkeprogramok keretében létrehozott kockázati tőkealapok jellemzően a KKV szektor olyan korai („magvető” és „induló”), illetve növekedési életszakaszban lévő, nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásaiba fektetnek, amelyek különböző innovatív termékek vagy szolgáltatások előállítását, fejlesztését végzik, vagy tervezik végezni. Tipikusan ilyen projekt lehet néhány fiatal informatikus „garázsvállalkozása”, amely egy innovatív szoftverrel, internetes alkalmazással kíván megjelenni a hazai, vagy még inkább a nemzetközi piacon, de vizsgálható pénzügyi múlt, tőkeerő és biztosítékok hiányában, valamint az iparág kockázatai miatt banki forrásbevonásra nincs lehetősége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.