BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Figyelem: áprilistól drágulhatnak a lakáshitelek!

A támogatott lakáshitelek referenciájául szolgáló kamatlábak emelkednek keddtől. Kis mértékben drágulhatnak a kölcsönök a bankoknál.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint az államilag támogatott lakáshitelek referenciakamatául szolgáló ötéves állampapírkamat áprilistól 4,83, az egyéves kamat pedig 3,16 százalékosra emelkedik. Márciusban még csak 4,7, illetve 3,15 százalékos volt a referenciakamat.

Az emelkedés az egyéves kamatperiódusú hitelt felvevő ügyfeleket nem érinti. A bankok ugyanis nekik még mindig a jogszabályban meghatározott minimális szinten, vagyis 6 százalékos kamattal adhatják a támogatott lakáshitelt. A képlet szerint a kamat ugyanis nem lehet magasabb használt lakás esetében, mint a referenciakamat 80 százaléka plusz 3 százalékpont, új lakásnál pedig két gyerekig 70 százalék plusz 3 százalékpont, három gyerektől 60 százalék plusz 3 százalékpont. Ha azonban az így számított érték 6 százaléknál alacsonyabb, akkor a bankoknak 6 százalékos kamattal kell folyósítaniuk a hitelt, az állam ugyanis annyival kevesebb támogatást ad a kölcsönökre.

Egyelőre tehát, amíg nem emelkedik 3,75 százalék fölé az egyéves állampapírhozam, csak az állam bukik a kamatemelésen, a lakáshitelt felvevő ügyfelek nem érzékelnek ebből semmit. Az ötéves kamatperiódusnál viszont más a helyzet, hiszen ott a kamat még messze jár a 3,75 százalékostól. Úgy tűnik, akik ezt a hosszabb távon kiszámítható hitelt szerették volna felvenni, azoknak még márciusban kellene (kellett volna) lépni, ekkor volt ugyanis történelmi mélyponton a referenciakamat.

A bankok a hónap végéig maximum 6,76 százalékos kamattal folyósíthatják használt lakásra a támogatott hitelt, áprilistól viszont 6,87 százalékos lesz a kamatplafon.  Új lakásnál két gyerekig 6,29 százalékról 6,38 százalékra nő a kamatplafon, a három vagy annál több gyerekes családok az ötéves kamatperiódusú hitelt továbbra is 6 százalékos kamattal vehetik majd fel. Egyedül az állam az, amelynek nőnek majd a terhei a kölcsönök miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.