BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jönnek az akciós lakáshitelek

Szinte minden nagyobb banknál visszajár a kezdeti költségek legalább egy része a lakáshitelt igénylő ügyfeleknek. További kedvezményeket kaphatnak, akik egyéb szolgáltatásokat vesznek igénybe a pénzügyi csoportnál, és különösen nagy engedmény jár azoknak, akik a csoport ingatlanos cégétől vásárolnak lakást.

Az idén tavasszal is számos bank kezdett lakáshitel-akciókba. A hitelintézetek feltehetően abban reménykedve fognak bele ebbe, hogy végre fellendülhet a lakáshitelezés. Az árazás a lakáshitelnél már egyáltalán nem drága, egy átlagos lakáscélú hitelt februárban már 7,23 százalékos kamattal vehettek fel az ügyfelek, azóta pedig a legtöbb ilyen hitel referenciájául szolgáló bubor tovább csökkent.

A piacszerzést szem előtt tartó bankok ezen túlmenően is igyekeznek kedvezményekkel ügyfelet szerezni. Az egyik kedvelt akciós húzás a kezdeti költségek elengedése, ami komoly ajándék, hiszen egy lakáshitel igénylésénél a különböző díjak, az értékbecslés, a közjegyzői okiratba foglalás és a folyósítási jutalék több százezer forintos terhet jelenthetnek. Ezeknek a díjaknak a teljes vagy részleges elengedése szinte minden hitelintézet ajánlatában benne van, a Bankráció összesítése szerint egyebek között az OTP, a Budapest Bank, az Erste, az FHB, az UniCredit, a K&H, a CIB és a Sberbank is tart ilyen akciót.

Van olyan hitelintézet, amely nyereményjátékkal is próbál új ügyfeleket toborozni, az OTP például havonta 3 millió forintot sorsol ki azok között az ügyfelek között, akik a jelzáloghitel mellé lakástakarék-szerződést is kötnek, és egy kvízkérdés-sorozatra is helyesen válaszolnak. Duplázódhat a nyeremény, ha a kliens egy OTP Ingatlanpont által közvetített lakást vásárol meg. Emellett jövedelem-átutalás és más banki termékek használata után kamatkedvezményt is kaphat az ügyfél.

Más bankok is próbálkoznak a keresztértékesítéssel, az Ersténél például nagyon alacsony, hat havi bubor plusz 2,7 százalékos kamat jár azoknak, akik legalább 600 ezer forintos jövedelmet utaltatnak a banknál vezetett számlára. A saját ingatlanos cég által értékesített lakást választó ügyfelekkel az Erste is nagyvonalú, ha egy ügyfél az Erste Ingatlan vagy az Erste IN-FORG tulajdonában lévő ingatlant vesz meg, akkor már 100 ezer forintos jövedelemmel is megkaphatja az extra olcsó hitelt. Ennek a hitelnek a THM-je jelenleg csak 5,72 százalék, vagyis árazásában vetekszik a válság előtti akciós svájci frank alapú lakáskölcsönökkel. A K&H-nál is jár folyamatosan a kamatkedvezmény a banknál számlát vezető, és a cégcsoport szolgáltatásait rendszeresen használó klienseknek, például azoknak, akik a munkabérüket a hitelintézetnél vezetett számlára utalják át, vagy a csoport biztosítójával kötnek lakásbiztosítási vagy életbiztosítási szerződést.

Némi áremelkedés is tapasztalható volt a hirdetményekben. Mivel az állampapírhozamok emelkedtek az utóbbi hetekben, a hitelintézetek a hirdetményeikben jelezték, hogy a támogatott lakáshitelek referenciahozamai is nőttek.

Túl a trendfordulón

2014-ben legalább 20 százalékkal növekedhet a hazai lakáshitel piac – a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. prognózisa szerint. A 180 milliárd forint körüli, esetleg e feletti idei érték jelentős bővülés volna a 2013. évi, 151 milliárdos folyósításhoz képest. A jegybank által publikált adatokból rendre 12 hónapra visszatekintő idősort képezve az látható, hogy a végtörlesztési hullám levonulása után egy évvel trendforduló következett be, s ettől kezdve folyamatos az emelkedés. Emellett az utóbbi 6 hónapban a havi folyósítási adatok 50 százalék körül szóródó növekedést mutattak a bázishoz képest.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.