BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszatértek a külföldiek az állampapírpiacra

A külföldi befektetők forint állampapír-állománya ismét 4900 milliárd forint fölé emelkedett az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint.

Tavaly egész évben 5 ezer milliárd forint körül volt ez az állomány, de az idén január végén hirtelen csökkenni kezdett.

A mélypontot március közepén érte el, akkor a külföldieknél már csak névértéken számolva 4500 milliárd forint körüli forintos állampapír volt. Áprilisban viszont elkezdtek visszatérni a befektetők, és ismét növekedésnek indult az állomány, ami lassan megközelíti a tavalyi szinteket.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint egyébként az idén márciusban árfolyamértéken számolva rekordon állt a külföldiek magyar állampapír-állománya. A nemzetközi befektetők 11 123,1 milliárd forint értékben tartottak magyar állampapírokat, igaz ebből 6 592,7 milliárd forintot devizás állampapírok tettek ki.

A külföldi befektetők március végén 51,1 százalékkal részesednek a magyar államadósság finanszírozásából. A trend ezen a téren alapvetően csökkenő, 2011 szeptemberében volt a csúcson a külföldi kitettség, akkor az állampapírok több mint 58 százaléka volt külföldi kézben.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.