BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éledezik a lakáshitelek piaca

Az élénkülés határozott jeleit mutatta a lakáshitelek piaca Magyarországon 2013 első félévében: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint hat hónap alatt összesen 98,3 milliárd forintnyi kölcsönt vettek fel a lakossági ügyfelek, amely 55,8 százalékkal haladja meg a bázisidőszaki mennyiséget.

Különösen biztató, hogy a tavaszi hónapokban már megközelítette – májusban és júniusban meg is haladta – a húsz milliárd forintot a a havi kihelyezés, amelyre igen régen nem akadt példa.

Ezzel együtt a lakáshitelek állományában még jó darabig nem lehet növekedésre számítani. Bár a jegybanki statisztikák szerint a 2013 és ez év júniusa között eltelt egy évben mindössze 2,13 százalékos volt az állomány csökkenése, ebben a forint árfolyamának gyengülése is szerepet játszhatott.

Az élénkülés persze egyáltalán nem nevezhető meglepőnek: a legfontosabb ok, hogy az elmúlt hat-hét év során óriási halasztott kereslet halmozódott fel a piacon, amely a lakásárak csökkenésével és a fogyasztói bizalom növekedésével együtt már sokakat lépésre ösztönöz. A másik ok, hogy a lakáshitelek átlagos kamatlába – nagyrészt az MNB kamatvágásainak köszönhetően – a júniusig tartó egy év alatt több mint 2 százalékponttal, 6,18 százalékra csökkent, emellett – a szocpollal együtt – jelenleg négyféle támogatott konstrukció érhető el a piacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.