BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bulgária idén kétszer is felvenne devizahitelt

Bulgária idén kétszer, az első félévben és ősszel tervez devizahitelt felvenni, amiből részben államháztartási hiányát finanszírozza, másrészt kifutó adósságát váltja ki.

Vladiszlav Goranov bolgár pénzügyminiszter azt mondta, hogy idén összesen 6,9 milliárd leva, átszámítva 4,2 milliárd dollár hitelt vesz fel a balkáni ország.

Az idei GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék lesz a tavalyi 3,7 százalék után, miközben a gazdasági növekedés 0,8 százalékra lassul a múlt évi 1,5 százalékról.

A 2015-re tervezett új hitelfelvételekkel az ország államadóssága a GDP-hez mérten 28,4 százalékra nő a 2013. évi 18 százalékról, de így is a legalacsonyabb marad az Európai Unióban.

A Standard & Poor''s december 12-én megvonta Bulgáriától a befektetési ajánlású minősítést. A hitelminősítő akkor a bóvliszintű "BB plusz/B"-re rontotta Bulgária hosszú és rövid lejáratú szuverén adósságkötelezettségeinek osztályzatait.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody''s Investors Service és a Fitch Ratings egyaránt a befektetési ajánlású sávban tartja nyilván Bulgária szuverén adósságát, a Moody''s "Baa2", a Fitch ennél eggyel gyengébb, "BBB mínusz" besorolással.

MTI/Reuters-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.