BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmaradt a tőzsdei sokk a terrortámadás után

Higgadtan reagáltak a világ tőzsdéi a pénteki párizsi merényletre, ám az utazással kapcsolatos szolgáltató cégek árfolyama kivétel nélkül gyengült.

Elég idő telhetett el a péntek esti párizsi merénylet óta ahhoz, hogy a befektetők felocsúdjanak a sokkból – ez következik abból, hogy a több mint 130 áldozatot követelő tragédia utáni első európai kereskedési napon gyakorlatilag alig mozdultak a helyükről a vezető európai és amerikai tőzsdeindexek. A párizsi CAC40 index 0,08 százalékkal csúszott lejjebb, a többi mutató egy fél százalék alatti mértékben, de erősödni tudott. A BUX 0,05 százalékos emelkedést mutatott. Az amerikai piacok a nyitás után máris pluszban voltak.

Európában igazi mozgás csak délelőtt volt. A nyitás utáni egy százalék körüli csökkenést azonban délre már ledolgozták az indexek. A STOXX Europe 600 Utazás és Szabadidő indexe nyitásban 1,6 százalékot gyengült, 2,6 milliárd euróval erodálva a benne szereplő vállalatok értékét, és utána sem tudott korrigálni, 1,75 százalékos mínuszban zárt. Az utazási, vendéglátó-ipari és szabadidős szolgáltatásokat nyújtó cégek részvényárfolyama esett a legtöbbet, ők voltak a nap egyértelmű vesztesei.

A párizsi CAC 40-et többi között az Ibis szállodaláncot üzemeltető AccorHotels 4,6 százalékos zuhanása húzta le, de a Charles de Gaulle repülőteret üzemeltető Aeroports de Paris 3,7, a Franciaországot Angliával összekötő Csalagutat működtető Grupo Eurotunnel 5,1, míg Air France-KLM légitársaság 5,7 százalékot veszített értékéből. Fenyegetettsége miatt a légi közlekedési szektor többi nagy vállalatát is sújtja ilyenkor a befektetői bizalmatlanság, a British Airways anyavállalata, az IAG 3,5, a fapados Ryanair 3, míg a sztrájk miatt amúgy is járatainak sorozatos törlésére kényszerülő Lufthansa 2,6 százalékot esett. A francia luxusipari cégek is veszítettek árfolyamukból, ami szintén összefüggésben van a beutazóturizmus várható visszaesésével. A Kering és az LVMH árfolyama a 3 százalék körüli mínuszban járt. Amerikában is elsősorban a légitársaságokat érintette a tragédia, 2-3 százalékos veszteségben voltak lapzártánkkor. A védelmi cégek viszont erősödni tudtak, miután megrendeléseik felfutásában reménykednek a befektetők. Az erős dollár egyébként nagyban kedvezett eddig az amerikaiak utazó kedvének, szeptemberben például rekordnagyságú beutazást mutatott ki a francia statisztika. A kedvező folyamat átmenetileg megtorpanhat az egyiptomi és a párizsi merényletek miatt.

A terrorakciók után az első természetes befektetői reakció a tőke biztonságosabb eszközökbe konvertálása, a sokk oldódása után viszont megindul a visszarendeződés. Elhúzódó hatással egyelőre nem számolnak a Reutersnek nyilatkozó elemzők, úgy vélik az Iszlám Állam, a terrorizmus elleni határozott fellépésnek bizalom- és árfolyam-erősítő hatása lesz, s a karácsony már békésen telhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.