BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elhalasztott lejárati összhang

Korábbi bejelentésének megfelelően 2017. április 1-jére halasztotta a lejárati összhangra vonatkozó rendeletének hatálybalépését a jegybank – derül ki abból a kiegészítésből, amely a Magyar Közlönyben jelent meg. A módosítás arról is rendelkezik, hogy a rendelet hatálya nem terjed ki a hárommilliárd forintnál alacsonyabb, egy éven túli hátralévő lejáratú nettó lakossági jelzáloghitel-állománnyal rendelkező hitelintézetekre.

A Magyar Nemzeti Bank múlt év júniusában tette közzé azt a rendeletet, amelyben elvárja, hogy a hazai hitelintézetek a lakossági forintjelzáloghitel-állományukat legalább 15 százalékban hosszú lejáratú, jelzálog-fedezetű forintforrásokkal finanszírozzák. Az intézkedés az MNB várakozásai szerint a túlzott forintlejárati eltérés mérséklése mellett hatékonyan támogathatja a hazai jelzáloglevél-piac újjáéledését és a hosszabb kamatperiódusú, alacsonyabb hitelkockázatú jelzáloghitelek elterjedését is.

Az új szabályozás nyomán több hazai hitelintézet is bejelentette, hogy jelzálogbankot alapít: az Erste Bank és a K&H után a napokban az MKB Bank is közölte, hogy ilyen lépést határozott el, ezzel – az FHB, az OTP és az UniCredit már működő érdekeltségeivel együtt – hatszereplőssé bővül a magyarországi piac. A bővülés egyébként rá is fér a területre: a múlt év végén már csak valamivel több mint 1070 milliárd forintnyi jelzáloglevél volt forgalomban Magyarországon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.