BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tbsz-t is verhetik egyes életbiztosítások

Az egyszeri díjas biztosítások általában olcsóbbak és likvidebbek a rendszeres díjas életbiztosításoknál, költség és potenciális hozam szempontjából felvehetik a versenyt még akár egy tartós befektetési számlával (tbsz) vagy egy értékpapírszámlával is.

Kitűnő befektetést jelenthetnek az egyszeri díjas életbiztosítások. Egyetlen hátrányuk az ügyfélre nézve, hogy a rendszeres díjasoknál nagyobb – jellemzően pár százezres, de van, hogy akár milliós – összeg megmozgatása szükséges ahhoz, hogy egy ilyen szerződést el tudjunk indítani. Kedvező adózásuk miatt is megéri befektetési célzattal használni ezeket a termékeket, ugyanis a technikai kezdettől számított három év eltelte után a kamatadó és eho felét, öt év után pedig egészét megússzuk. Más biztosításokhoz hasonlóan pár százezres, vagy akár milliós haláleseti kockázati alapbiztosítás is jár hozzájuk. Ezek a típusú szerződések az ügynökök körében már csak azért sem túl népszerűek, mert alacsony költségeik miatt lényegesen alacsonyabb jutalékot fizetnek az értékesítőnek, sokan próbálják ezért inkább rendszeres termékekre rábeszélni az ügyfeleket, akár kapcsolt termékek értékesítésével.

A termékeket összehasonlíthatóvá teszi a Teljes Költségmutató (TKM), amely az egyetlen olyan mutató befektetési termékek esetén, amely az alapkezelő és a számlavezető intézmény (ez esetben biztosító) minden költségét egy számban kifejezi (ellenben például egy tbsz-szel, ahol külön a befektetési alap kibocsátási tájékoztatójában és a számlavezető intézmény kondíciós listájában is utána kell járnunk a költségeknek) – bár a konkrét költségeinket nem mutatja meg. A legolcsóbb egyszeri díjas biztosítások jellemzően kedvezményes vagy feltételhez kötött termékek, ilyen van például a Generalinál vagy az Uniqánál, előbbinél például akkor érjük el az olcsó egyszeri díjas terméket, ha kötünk egy nyugdíjbiztosítást. A legolcsóbb feltétel nélkül elérhető nyugdíjbiztosítást (alsó TKM alapján) ötéves időtávon az MKB szolgáltatja és Kincstár névre hallgat, 1–2,73 százalékos TKM-mel működik, ezt követi az NN Bónusz 1,12–2,69 százalékos, a K&H Hozamlánc 2/Prémium 1,17–3,94 százalékos, az Allianz Egyszeri Díjas Életprogram 1,36–2,42 százalékos, végül pedig a Vienna Life Maximo 1,52–4,68 százalékos TKM-mel. Utóbbi sajátossága egyébként, hogy június végéig 1 százalékos indító bónuszt is kínálnak most, vagy 3 százalékot, ha drágább, rendszeres díjas terméket is indít mellé az ügyfél.

Mivel a termékek közül mindössze négynek van ötéves track recordja, ezért az egyéves teljesítményüket hasonlítottuk össze. Az elmúlt egy évben a magyar részvényalapokkal kereshettünk a legjobban, az Allianz alapja 16,44 százalékot, az NN alapja pedig 16,15 százalékot hozott. Ezt követték az ingatlanalapok, a Vienna Life termékéhez elérhető forint-ingatlanalap 11,51 százalékkal, az NN európai ingatlanalapja pedig 5,47 százalékkal gazdagította ügyfeleit. A legjobb öt alap hozamát tekintve egyébként az Allianz eszközalapjai teljesítettek a legjobban, ezt követte szorosan az NN.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.