BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évi 900 millió forintos osztalék

Beolvadásos kiválásról döntött a HE-DO Útépítő Kft. és a HE-DO Vagyonkezelő Kft. két tulajdonosa, Dobróka Tamás Mihály és Dobróka Lászlóné. A néhány év alatt 10 milliárdos forgalmúra felfutott útépítőből praktikusan átpakolják a saját vagyon egy részét a tavaly év végén alapított vagyonkezelő cégbe. Az indoklás szerint a „tipikusan tulajdonosi stratégiai vagyonkezelő” tevékenységet kiszervezik az útépítő társaságból. A vagyonmérleg tervezete szerint a változatlan formában tovább működő HE-DO Útépítő 3,065 milliárd forint saját tőkéje 1,7 milliárd forintra csökken – kötelezettségállománya változatlan, 2,1 milliárd marad –, a HE-DO Vagyonkezelőé pedig 3,8 millióról 1,37 milliárd forintra nő.

Heves és Nógrád megye útépítő piacának megkerülhetetlen versenyzőjeként tartják számon a HE-DO-t, amelyet a régióban tavalyig kis Közgépként emlegettek. Ez azzal együtt sem változott, hogy a HE-DO a székhelyét áttette a fővárosba, még telephelye sem maradt Pálosvörösmarton, a társaság egykori főhadiszállásán.

Családi vállalkozáshoz képest gyors és látványos karriert futott be a HE-DO Útépítő Kft.: négy év alatt csaknem megötszörözte a bevételét, a forgalma tavaly már megközelítette a 10 milliárd forintot. Miközben az útépítőszektorban irigylésre méltó profitrátát ért el, évről évre 10 százalék feletti nyereséget produkált. A közgyűlési jegyzőkönyvek alapján a tulajdonosok az utóbbi négy évben összesen 3 milliárd forint osztalékot vettek ki a cégből. Az utóbbi három esztendő mindegyikében 900-900 millió forintot.

A folytatás is garantáltnak látszik, legalábbis a HE-DO nemrég a Swietelsky Magyarország Kft.-vel közösen nyert el egy darabot Heves megyében a 21. főút felújításából. Az eredetileg 7,55 milliárdra becsült munkát – csomópontépítéseken kívül 6,55 kilométernyi út négysávúsítását – 8,5 milliárd forintért vállalták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.