BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőkét emelt az Erste

Teljesítette az osztrák Erste Bank AG tizenegy nappal korábbi vállalását, és 78 milliárd forint tőkét juttatott magyarországi leánybankjának. Ebből 44 milliárddal az Erste Bank Hungary jegyzett tőkéje nőtt meg 146 milliárdra, míg 34 milliárd annak tőketartalékába került.

Tőkét emelt magyar leányvállalatában az Erste Bank. A magyar pénzintézetet 78 milliárd forinttal erősítették meg. Azért volt szükség e tőkeinjekcióra, mert az Erste június 20-án megállapodott a magyar állammal és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), hogy utóbbiak 39-39 milliárd forintért 15-15 százalékos részesedést szereznek a magyarországi Erstében. Utóbbi a tőkeemelés során keletkeztetett új részvényeit értékesíti az új tulajdonosoknak. Ezek az alapszabályban meghatározott jogokkal rendelkező, 1 forint névértékű, névre szóló dematerializált törzsrészvények, melyek kibocsátási értéke darabonként 1,7727 forint, összesen 78 milliárd – tette közzé a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A magyar állam nevében a Corvinus Zrt. vásárolja meg az Erste Bank Hungary 15 százalékos kisebbségi tulajdonrészét. Utóbbi anyabankja tavaly februárban állapodott meg az EBRD-vel és a magyar kormánnyal, hogy a korábbiaknál szorosabban együttműködnek a magyar gazdaság szempontjából fontos pénzügyi kérdésekben. A kormány az is vállalta, hogy a hazai bankrendszer hitelezési aktivitásának bővülése érdekében jelentősen mérsékli a bankrendszer terheit. Ez alapján több lépcsőben, összesen mintegy 80 milliárd forinttal csökkentette a bankadót. Az Erste pedig azt vállalta, hogy növeli a hitelezését.

Ez utóbbi vállalás teljesítését is elősegítheti, hogy a tőkeemelés előtt egy nappal az Erste megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét jelzálogbank alapítására. Erre a jövőre életbe lépő jegybanki jelzálog-megfelelési szabályok miatt volt szükség. A tervek szerint az Erste 2016 októberétől bocsátja ki jelzálogleveleit tőzsdei aukciókon. A vevők – Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója szerint – alapvetően hazai intézményi befektetők (biztosítók, befektetési alapok, nyugdíjpénztárak) és bankok lehetnek, illetve privát banki vagyonkezelők.

De nemcsak az új törvényi szabályozásnak való megfelelés vezérelte az Erstét, hanem az is, hogy a jelzálogbanki tevékenységben üzleti lehetőséget is látnak. A közepes vagy kisebb méretű hazai kereskedelmi bankoknak ugyanis mérethatékonysági okokból nem éri meg saját jelzálogbankot alapítani – ezért vette be például az MKB Bank új jelzálogbankja alapításába mindössze 1 százalékos tulajdonosként a Gránit Bankot. Márpedig a többi pénzintézet más jelzálogbanktól lesz kénytelen refinanszírozást igényelni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.