BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Puha landolásra érdemes felkészülni

Nagy szárnyaláson vannak túl az amerikai légitársaságok, így már nem olcsók, az üzemanyagár emelkedése pedig nem kedvez a kilátásoknak

Szárnyaltak 2016 utolsó hónapjaiban az amerikai légitársaságok, a cégek részvényei 30 százalék körüli emelkedésekkel fejezték be a negyedik negyedévet. Ez a trend azonban hamarosan véget érhet, s befektetőként érdemes lehet defenzívebben viszonyulni a szektorhoz a Cowen & Co. stratégái szerint.

A legnagyobb amerikai légitársaságok közül az American Airlines árfolyama 32, a United Continental 40, a Delta Air Lines 29, a Southwest Airlines pedig 36 százalékot emelkedett az elmúlt három hónapban. Az árfolyam szárnyalásában a főszerepet az játszotta, hogy az értékeltségi szintek megugrottak, a várakozások szerint ugyanis a szektorban erősödhet a kereslet.

Az elemzők szerint még nem ért véget a légitársaságok fellendülési ciklusa, a részvényárfolyamok és az árazási szintek emelkedése azonban megtorpanhat egy időre. A befektetők túlzottan optimisták, a piaci konszenzus szerint még mindig a bevételek növekedésére számítanak, miközben a legnagyobb légitársaságok közül például a Delta Air Lines a bevételek stagnálását jósolja az első negyedévre. Ez pedig az egész szerktorra nézve előremutató jelzés lehet.

Az idei év egészére az elemzők 3,2 százalékos bevételnövekedést várnak az amerikai légitársaságoktól. Az utasforgalom emelkedése folytatódhat, és az egy ülésre jutó bevételek is növekedhetnek. Az olajár emelkedése miatt azonban az üzemanyagköltség is megugorhat, márpedig ez a legjelentősebb kiadási tétel ezen cégeknél. Mindez nyomást gyakorolhat a profitra: 2017-re 20 százalékos nyereségcsökkenést becsülnek az elemzők az iparágra. Nemcsak az üzemanyagár emelkedése veszélyezteti a légitársaságok profitabilitását, de a munkaerőköltségek emelkedése sem kedvez a kilátásoknak.

A profitmarzsok csökkenése, a megemelkedett árazási szintek és az egy utasra jutó bevételek potenciális csökkenése miatt a következő fél évre több a lefelé mutató kockázat, mint az emelkedés irányába mutató tényező. Ezek figyelembevételével a Cowen & Co. elemzője több amerikai légitársaságot leminősített: az American Airlines, az Air Canada, az Alaska Air Group, a JetBlue, a Spirit Airlines részvényeire vonatkozó ajánlását felülsúlyozásról semlegesre változtatta. A szektorból a Delta Air Lines a kedvence, de jó szereplést várt még a Southwest Airlines, a SkyWest és a Volaris Aviation részvényeitől is. A legtöbb légitársaságot tartásra javasolja a Cowen, alulsúlyozási ajánlást nem fogalmazott meg egy papírra sem, mondván, hogy egyik részvényben sem lát fokozott leértékelődési kockázatot. A Delta Air Lines ma közli negyedéves jelentését, az elemzők 9,37 milliárd dolláros bevételt várnak, és 82 centes nettó eredményt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.