BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy vesztese már biztosan lesz a Brexitnek: London

Egy vesztese már biztosan lesz a britek kilépésének az Európai Unióból: a Londoni City, a kontinens jelenlegi pénzügyi központja.

Mint azt a Világgazdaság is megírta, a JP Morgan – első fecskeként – már bejelentette, hogy több száz állást telepít át Dublinba és Frankfurtba. Ennek kapcsán a BBC-nek nyilatkozó Lloyd Blankfein úgy vélekedett, hogy London vezető szerepe a kontinens pénzügyi központjaként biztosan veszélybe kerül. A Goldman Sachs bankcsoport vezetője szerint a londoni City pénzügyi központja valószínűleg nem épül le a brit EU-tagság megszűnése után, de fejlődése „lefulladhat”, ha a Londonban honos pénzügyi szolgáltató vállalatok nem férnek hozzá maradéktalanul az európai piachoz.

Azonban két évvel a kilépési dátum előtt – csaknem egy évvel a döntő referendum után – még semmit sem tudni azzal kapcsolatban, hogy milyen feltételekkel zárul majd a kilépési folyamat. „Márpedig éppen ez a bizonytalanság az, ami miatt sok cég szüneteltetheti fejelsztéseit, vagy akár el is költöztetheti tevékenységét a City-ből” – hívta fel a figyelmet a bankvezér.

A Goldman Sachs, amely jelenleg 6500 alkalmazottat foglalkoztat londoni befektetési részlegénél, nem tud várni „az utolsó pillanatig” a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások eredményére, ezért már most készenléti terveken dolgozik. Blankfein nem bocsátkozott találgatásokba arról, hogy a Goldman Sachs hány munkahelyet telepítene át Londonból más pénzügyi központokba, de felfedte, hogy a cég már több európai várossal tárgyalt, és „számos helyszínen” vizsgálja irodahálózatának bővítési lehetőségeit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.