BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Küszöbön az OTP romániai akvizíciója

Legkésőbb július elejéig kiderül, hogy a National Bank of Greece román leánybankja, a Banca Romaneasca elfogadja-e az OTP vételi ajánlatát.

Legkésőbb július elejéig kiderül, hogy a National Bank of Greece román leánybankja, a Banca Romaneasca elfogadja-e az OTP vételi ajánlatát – mondta tegnap egy, a Reuters által szervezett konferencián Wolf László, a hazai pénzintézet vezérigazgató-helyettese. Az OTP piaci részesedése az akvizícióval a jelenlegi 3 százalék környékéről 4,7-4,8 százalékra emelkedne, a cél azonban a 7-8 százalék elérése. A Banca Romaneasca – a legfrissebb mérlege szerint – 2015 végén 4,8 milliárd lejes (egy euró 4,45 lej) hitelportfólióval rendelkezett, amelyből 4 milliárd lej magánszemélyeknek kihelyezett, elsősorban jelzáloghitel volt. Wolf szerint a Banca Romaneasca mellett más pénzintézetet is megvizsgált az OTP.

Romániában piaci pletykák szerint három bank, a Veneto Banca, a Marfin és a Bancpost eladó, utóbbiról Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója korábban a Bloombergnek azt mondta: ha a görög Eurobank eladja romániai érdekeltségét, az OTP ajánlatot tesz rá. A Bancpostért azonban – amely a kilencedik helyen szerepel a román bankok toplistáján – harc folyik, állítólag nyolc komoly érdeklődő – stratégiai befektetők, befektetési alapok és bankok, köztük az OTP is – járt az adatszobában. Úgy tudni, az ajánlatokat tartalmazó borítékokat június elején nyitják majd fel. A magyar nagybank ugyanakkor az egész régióban szemezget az eladósorban lévő bankok között, Wolf szerint a horvát Splitska Bank megvásárlásával egy időben Szerbiában is megvizsgálták a piacot. A montenegrói akvizíció – amelyről Csányi Sándor márciusban még úgy nyilatkozott, hogy közel áll a lezáráshoz – végül versenyjogi aggályok miatt meghiúsult.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.