BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új Alteo-kötvény érkezhet a tőzsdére

Jelentős részben megújították kötvényeiket az Alteo régi befektetői, míg a túljegyzés arra utal, hogy mások is éhesek a növekedési sztorira.

Szerdán vezeti be a tőzsdére az Alteo a március végén zárt körben forgalomba hozott, 2020/I. elnevezésű, 2 milliárd 150 millió forint össznévértékű kötvényeit. Egyenként 10 ezer forint névértékű, névre szóló, fix kamatozású, dematerializált kötvényekről van szó, melyek évi 4,49 százalékot fizetnek, s a futamidejük három és fél éves. A kibocsátó a jóváírástól számított 90 napos határidővel vállalta a tőzsdei bevezetést.

A március 30-i, zárt körű kibocsátás jelentős túljegyzést hozott. Az intézményi befektetőknek felkínált 215 ezer kötvényre 261 759 érvényes ajánlat érkezett. Mivel a kötvények kibocsátása az idén lejáró vállalati kötvények refinanszírozását szolgálta, ezért a társaság a túljegyzést nem fogadta el. Ám ellenértékként elfogadta a kibocsátásban részt vevő befektetők tulajdonában lévő Alteo 2017/II. és Alteo 2017/III. elnevezésű kötvényeket, ennek eredményeképpen a befektetők 97 229 darab Alteo 2017/II.-es kötvényt cseréltek be 101 859 darab Alteo 2020/I.-es kötvényre. Az értékesítésre maximálisan felkínált, 215 ezer darab Alteo 2020/I.-es kötvény fennmaradó részét készpénz ellenében jegyezték le a befektetők.

A kötvények iránti érdeklődés azt mutatja, hogy a befektetők éhesek az Alteo sztorijára. Ez egyébként már a tavaly őszi IPO idején is látható volt, amikor a lakossági és intézményi befektetők 1,4 milliárd forint értékben jegyeztek részvényeket. Az okosenergia-szolgáltatások területét vezető, de a hagyományos energiaforrások területén is aktív vállalatcsoport árbevétele 33 százalékos növekedéssel közel 14 milliárd forintra bővült tavaly. Az EBITDA-szintű eredmény 62 százalékos emelkedéssel meghaladta a 2,3 milliárd forintot. A konszolidált adózott eredmény megközelítette a 823 millió forintot. A sikeres üzleti év alapján, a tavaly kifizetett 120 forinttal szemben, idén 130 forintos részvényenkénti osztalékot fizettek május végén, ami nagyjából 2,6-2,7 százalékos osztalékhozamnak felel meg a mostani árszinteken.

Az energetikai cég részvényének árfolyama egy ideje a 4750 és 4950 közti sávban oldalazik. Bár az osztalékfizetés a sáv közepén, a 4853 forintos szinten érte a papírt, vagyis bőven volt tere az esésnek, a 130 forint „tankönyvízű” kiárazódása helyett mégis 97 forintos emelkedés követte a szelvényvágást, és csak a sávtető érintését követően indult újra lefelé a kurzus.

Mint azt korábban ifj. Chikán Attila vezérigazgató elmondta, újabb beruházásokkal kívánják megalapozni a további növekedést, s az elkövetkező pár évben a befektetési céljaik sikeres megvalósítására koncentrálnak, hogy stabil növekedést érjenek el középtávon. Idén februárban 800 millió forint értékű zöldmezős naperőmű-beruházást indítottak Domaszéken, március elején pedig Debrecenben kezdtek a depóniagáz-hasznosító erőmű fejlesztésébe. Terveik szerint két év alatt mintegy 15 milliárd forintot fektetnek energetikába, többek közt naperőművek építésébe.

A vállalati kötvények refinanszírozása azt jelenti – hangsúlyozta a Világgazdaságnak Kovács Domonkos igazgató –, hogy a beruházási tervek finanszírozási háttere stabil. Azt is kiemelte, hogy az új kötvények közel felét régi kötvényekre cserélték, vagyis a befektetők bíznak a társaságban. Az igazgató megerősítette, hogy amennyiben a tervezett növekedési program megvalósul, akkor két-három éven belül felmerülhet a másodlagos részvénykibocsátás is. A társaság tartós tőkepiaci jelenlétre rendezkedett be, s arra törekszik, hogy minél nagyobb likviditása legyen a részvénynek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.