BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét rükvercbe kapcsol majd a Tesla

Aki Tesla-részvénybe fektet, az egyúttal Elon Musk személyébe is fektet.

Kevés olyan megosztó papírt találunk az amerikai piacon, mint a Tesláé. Long oldalról már-már kultusz övezi a céget, míg short oldalról hitetlenkedő felháborodás. Ez nem meglepő, mert ha a Tesla értékeltségét más autógyártókéhoz hasonlítjuk, egészen abszurd eredményt kapunk. Aki Tesla-részvénybe fektet, az egyúttal Elon Musk személyébe is fektet. Sőt, mivel a cégvezér más projektjei a tőzsdén nem kereskedhetők, azt sem túlzás feltételezni, hogy jobb híján az is Tesla-részvényt vásárol, aki például a SpaceX-ben lát fantáziát. Ez az egyik oka annak, hogy nehéz számításba venni a fundamentumokat a Tesla esetében.

A másik, hogy a fundamentumok helyett egyértelműen az érzelmek irányítják a papír mozgását. Szenzációként hatott, amikor néhány hónapja 300 dollár fölé ment az árfolyam, június végén ehhez képest már 400 dollár felé közelített. Elemző legyen a talpán, aki tisztán fundamentális alapon ezt megjósolja egy olyan autógyártóról, aki a mai napig nem termel profitot.

Mi történt ezután? Az érzelmi töltet július elején elfogyott, hulló késként zuhant az árfolyam. Ilyenkor jobb távol maradni a papírtól a vételekkel, még akkor is, ha kisebb megálló látszik kibontakozni július második hetében. A részvény 300 dollár fölött korántsem kecsegtető ajánlat, úgyhogy némi pihenő és felfelé korrekció után számíthatunk egy újabb eséshullámra. A technikai elemzésre, azon belül pedig a Fibonacci-szintekre hagyatkozva a 260–280 dolláros tartományban érdemes keresni egy nagyobb fordulópontot a Tesla árfolyamában. A zóna aljánál a 200 napos mozgóátlag is szimpatikus támasz lehet, ha feltételezzük hosszú távon a „bull szentiment” megmaradását.

Különleges hópehely tehát a Tesla, bármire képes és annak az ellenkezőjére is. Véleményem szerint fundamentálisan túlárazott papírról van szó, amely mögül jelenleg a szentiment is elfogyott. Ez alapján legalább egy háromhullámos korrekciót várok lefelé (az elsőn túl vagyunk) az említett céltartományba, ahol már csábítóbbak lehetnek a Tesla-vételek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.