BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Huszonnyolc havi csúcsról gyengült a forint Matolcsyék miatt

Sikeresen avatkozott be a piaci folyamatokba a Magyar Nemzeti Bank, miután csúcsra ért a forint az euróval szemben.

Több mint kétéves csúcson járt a forint az euróval szemben: 301,74-ig erősödött csütörtök délelőtt a Bloomberg adati szerint. Kora délutánra már gyengült a magyar fizetőeszköz, visszatért a 304 feletti tartományba. Szerdán viszont 303 alatti keresztárfolyamon kötöttek üzleteket, ami után ma 28 hónapos csúcsra ért a forint. Ha az erősödés folytatódna, és megdőlne a 2015. április 14-i 295,29-es időszakos csúcs, akkor már a 2013. decemberi szintre kerülne a kurzus. Szakértők szerint azonban technikailag 298–295-nél húzódik egy erősebb támasz.

„A 303-as szint áttörése a pszichológiai 300-as szint tesztelését hozhatja az euró-forint kereskedésben. Ha a következő napokban nem sérül meg ez a támasz, hamarosan emelkedő hullám indulhat a 307-es szint irányába. A mai gyengülésben az játszott szerepet, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Reuters kérdésére pontosította a monetáris tanács keddi közleményének utolsó két mondatát” – hívta fel a figyelmet Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. A Matolcsy György vezette MNB megerősítette: készek a monetáris kondíciókat nem hagyományos, célzott eszközökön keresztüli lazítással biztosítani.

Forrás: MW

Ez verbális intervenciónak tekinthető, és el is érte hatását. Ezek alapján várható, hogy a 300 és 307 közötti sávnak inkább a tetejéhez közelít majd az árfolyam” – mondta a Világgazdaságnak Kiss Mónika, aki szerint az S&P holnapi hitelminősítői felülvizsgálata során nem várható változás a magyar államadóssággal kapcsolatban, így nem gyakorol nagy hatást a kurzusra.

Fundamentális alapon az EKB szeptember 7-i, az MNB szeptember 19-i és a Fed egy nappal későbbi üléséről érkező hírek hozhatnak változást az árfolyamban. „Az MNB ülése kapcsán nem az alapkamat a kérdés, hanem a három hónapos betét mennyiségi korlátozása és az inflációs jelentés. Ez utóbbi alapján dőlhet el, hogy szükség lesz-e nagyobb lazító intézkedésekre” – fűzte hozzá a vezető elemző. A negyedik negyedéves keretösszeget az Equilor várakozása szerint újabb 100-200 milliárd forinttal csökkenthetik szeptember közepén. A monetáris tanács júliusi és augusztusi közleményében is hangsúlyozta, hogy értékelésük szerint a külső környezet továbbra is lefelé mutató inflációs kockázatot hordoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.