BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két és fél éve nem volt ilyen erős a forint

Új csúcsra kapaszkodott a hazai fizetőeszköz az euróval szemben.

Szárnyakat kapott a forint szerdán délután: az eurót egy rövid ideig 302,1-es szinten is jegyezték, ennél erősebb kurzust utoljára 2015 áprilisában láthattunk. Délután 302,5 körül mozgott az euró/forint árfolyam, kora délelőtt még 303 körül mozgott a kurzus. A forint nem túl kedvező külpiaci környezetben erősödött.

A forint napok óta erősödik, és még az sem törte meg a lendületét, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatdöntésén – amikor változatlanul hagyták az alapkamatot – ismét arra utalt, hogy tartósan laza monetáris kondíciókat fognak fenntartani.

Forrás: AFP

Pedig az MNB Monetáris Tanácsának közleményében azt olvashattuk, hogy „az EKB esetében a kamatkondíciók piacon várt szigorítása későbbre tolódott”, ami egyben azt is sugallja, hogy az MNB szigorítása is későbbre tolódhat.

„A közép-kelet-európai régióval kapcsolatos befektetői megítélés javult, ami a helyi devizák felértékelődését okozta. Az infláció a régió országaiban mindenhol emelkedik, ugyanakkor figyelembe véve a megváltozott monetáris kondíciókat és a különböző szintű inflációs célokat a piaci árazások eltérő időzítésű jegybanki reakciókat valószínűsítenek” – közölte a jegybank, utalva arra, hogy nem feltétlenül fogják tolerálni az erősebb kurzust.

Elemzők szerint jegybanki beavatkozásra akkor kerülhet sor, ha a forint árfolyama tovább erősödik, és áttörné a 300-as kurzust.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.