BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsyék gyengülő pályára küldték a forintot

Délután tovább gyengült a forint a vezető devizákkal szemben, miután a jegybank szóbeli intervencióval állította meg az erősödési hullámot.

Napok óta folyamatosan erősödött a forint, szerdán 302-es kurzus közelében két és fél éves csúcsra ért, csütörtökön pedig ezt a kurzust is áttörte a forint. Az irányt az változtatta meg, hogy a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Reuters hírügynökségnek jelezte: a Monetáris Tanács keddi kamatdöntésén világosan megerősítette, készen áll a monetáris kondíciók tovább lazítására nem konvencionális eszközökkel. Ekkor hirtelen fordult a kurzus, és 302,5 fölé került az euró/forint. Délután már egészen 303,5-ig ment a jegyzés.

Elemzők számítottak arra, hogy az MNB a 300-hoz közeli eurót nem hagyja szó nélkül, ebben az esetben ugyanis a jegybank azt gondolhatja, hogy veszélybe kerülnek a célja. Erre utal a Reuters-nek adott válasz azon mondata, amely szerint „lefelé mutató inflációs kockázatokat látnak”, ami annyit jelent, hogy ha valóban alacsonyabb lesz az infláció a vártnál, akkor készek lazítani, ez pedig minden bizonnyal a forint árfolyamára is gyengítő hatással lehet.

Mint a Világgazdaság tegnap megírta, a forint napok óta erősödött, és még az sem törte meg a lendületét, hogy az MNB keddi kamatdöntésén – amikor változatlanul hagyták az alapkamatot – ismét arra utalt, hogy tartósan laza monetáris kondíciókat fognak fenntartani. Pedig az MNB Monetáris Tanácsának közleményében azt olvashattuk, hogy „az EKB esetében a kamatkondíciók piacon várt szigorítása későbbre tolódott”, ami egyben azt is sugallja, hogy az MNB szigorítása is későbbre tolódhat.

„A közép-kelet-európai régióval kapcsolatos befektetői megítélés javult, ami a helyi devizák felértékelődését okozta. Az infláció a régió országaiban mindenhol emelkedik, ugyanakkor figyelembe véve a megváltozott monetáris kondíciókat és a különböző szintű inflációs célokat a piaci árazások eltérő időzítésű jegybanki reakciókat valószínűsítenek” – közölte kedden a jegybank, utalva arra, hogy nem feltétlenül fogják tolerálni az erősebb kurzust.

Mindezt azonban akkor még nem állította meg az erősödést, ahhoz az MNB csütörtöki verbális intervenciójára volt szükség. Elemzők szerint a következő hónapokban folytatódhat a bankok kiszorítása a 3 hónapos jegybanki eszközből, illetve az sem kizárt, hogy tovább csökkentsék a már így is negatív tartományban lévő (mínusz 0,05 százalék) egynapos betéti kamatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.