BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb csúcsra tört a forint, de Matolcsyék megállították

Új két és fél éves csúcsra kapaszkodott a forint csütörtökön délelőtt, később viszont az MNB jelzésére fordult a kurzus.

Csütörtökön sem állt meg a forint szárnyalása: az euróért már kevesebb, mint 302 egységet kellett adni a hazai devizából, ami új két és fél éves csúcsnak számított a hazai deviza szempontjából.

Délelőtt azonban hirtelen gyengülésnek indult a hazai deviza, miután a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Reuters hírügynökségnek jelezte: a Monetáris Tanács kedden világosan megerősítette, készen áll a monetáris kondíciók tovább lazítására nem konvencionális eszközökkel. Ekkor hirtelen fordult a kurzus, és 302,5 fölé került az euró/forint.

Elemzők számítottak arra, hogy az MNB a 300-hoz közeli eurót nem hagyja szó nélkül, ebben az esetben ugyanis a jegybank azt gondolhatja, hogy veszélybe kerülnek a célja. Erre utal a Reuters-nek adott válasz azon mondata, amely szerint „lefelé mutató inflációs kockázatokat látna”, ami annyit jelent, hogy ha valóban alacsonyabb lesz az infláció a vártnál, akkor készek lazítani, ez pedig minden bizonnyal a forint árfolyamára is gyengítő hatással lehet.

Mint a Világgazdaság tegnap megírta, a forint napok óta erősödik, és még az sem törte meg a lendületét, hogy az MNB keddi kamatdöntésén – amikor változatlanul hagyták az alapkamatot – ismét arra utalt, hogy tartósan laza monetáris kondíciókat fognak fenntartani.

Forrás: AFP

Pedig az MNB Monetáris Tanácsának közleményében azt olvashattuk, hogy „az EKB esetében a kamatkondíciók piacon várt szigorítása későbbre tolódott”, ami egyben azt is sugallja, hogy az MNB szigorítása is későbbre tolódhat.

„A közép-kelet-európai régióval kapcsolatos befektetői megítélés javult, ami a helyi devizák felértékelődését okozta. Az infláció a régió országaiban mindenhol emelkedik, ugyanakkor figyelembe véve a megváltozott monetáris kondíciókat és a különböző szintű inflációs célokat a piaci árazások eltérő időzítésű jegybanki reakciókat valószínűsítenek” – közölte kedden a jegybank, utalva arra, hogy nem feltétlenül fogják tolerálni az erősebb kurzust.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.