BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alig mozdultak a nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak, de csak keveset mozdultak el a nyugat-európai tőzsdék irányadó indexei szerdán; a befektetők főleg a legfrissebb vállalati gyorsjelentésekre összpontosítottak.

Az előzetes adatok szerint a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,22 százalékkal 7259,50 pontra nőtt, míg a frankfurti DAX-index 0,02 százalékkal 13 376,50 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,22 százalékkal 5468,75 pontra esett. A pán-európai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,07 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,03 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,28 százalékkal csökkent.

Az autóipar volt a nap vesztese. Az autóipari ágazat alindexe 1,31 százalékkal esett annak nyomán, hogy az Európai Bizottság szigorította az új személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek károsanyag-kibocsátási normáit szerdán előterjesztett javaslataiban.

Az amerikai adóreform körüli bizonytalanságok és a gyenge beszámolók nyomán csökkent a pénzügyi és banki részvények árfolyama. Például a Crédit Agricole francia nagybank több mint 3 százalékot veszített értékéből, mert csökkent a nyeresége a harmadik negyedévben.

A vártnál jobb eredményekkel előrukkoló vállalatok közül a Marks & Spencer brit kiskereskedelmi lánc 1,6 százalékkal, az Ahold Delhaize hollandiai székhelyű nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc 5,1 százalékkal, a francia Carrefour pedig 3,15 százalékkal drágult. A nap egyértelmű nyertese az Ubisoft számítógépes és videojátékokat kiadó és fejlesztő francia cég, amelynek árfolyama 9 százalékkal ugrott meg a piaci várakozásokat felülmúló árbevételének köszönhetően.

A New York-i részvénypiacok fő mutatói enyhe veszteségben álltak a nyugat-európai tőzsdék zárásakor: a Dow Jones ipari átlag 0,10 százalékos, az S&P 500-as 0,09 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,01 százalékos mínuszt mutatott.

Egy euróért 1,1591 dollárt adtak este fél hat után, napi szinten 0,03 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,87 százalékkal, 1287 dollárra, közel három heti csúcsra emelkedett, miközben a dollár gyengült azokra a várakozásokra, hogy késedelmet szenvedhet a régóta várt amerikai adóreform. A Washington Post című lap értesülései szerint a szenátus republikánus párti vezetői fontolgatják, hogy egy évvel elhalasztják az adócsökkentések életbe léptetését, ami viszont lehetővé teheti a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-nek, hogy ne siessen a kamatemelésekkel jövőre.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhén csökkent, miután a Közel-Keleten növekvő feszültség ellensúlyozta az amerikai kereskedelmi olajtartalék váratlan emelkedésének, illetve az amerikai kitermelés növekedésének hatását. A legközelebbi, januári határidős jegyzésben a Brent 0,03 százalékos mínuszban, 63,67 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 0,38 százalékos veszteségben, 56,98 dolláron forgott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.