BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Edzésben maradt ősszel is az ArcelorMittal

A luxemburgi székhelyű óriásvállalat kihasználta a világgazdasági konjunktúrát, s rendesen profitált a nyersanyagárak drágulásából.

Erősebbre edzette az acélt az ArcelorMittal a harmadik negyedévben: a luxemburgi székhelyű óriásvállalat kihasználta a világgazdasági konjunktúrát, s rendesen profitált a nyersanyagárak drágulásából. Az EBITDA az 1,88 milliárd dollárról szóló elemzői konszenzust meghaladva 1,92 milliárd lett, ez másfél százalékos pluszt takar. Az üzemi eredmény szintjén azonban van még mit csiszolni, ugyanis hiába nőtt 2,5 százalékkal, 1,23 milliárd dollárra az egy évvel korábbi szintről, elmaradt az előző negyedévi 1,39 milliárdos mutatótól. Az adózott eredmény viszont a tavalyi 680 millióról 1,20 milliárd dollárra ugrott a negyedévben, míg a nettó adósságállomány 11,9 milliárd dolláron stagnált. A teljes árbevétel éves összevetésben 21 százalékkal, 17,6 milliárd dollárra nőtt.

Lakshmi Mittal kétmilliárd dolláros fejlesztést jelentett be
Forrás: AFP

A kereslet stabilan magasnak mondható, Európát leszámítva a világ minden táján több vas- és acélárut adtak el, mint egy évvel korábban. A prímet ezúttal Brazília vitte, ahol 12,1 százalékos volt a forgalmi többlet, de az észak-amerikai 4,3 százalékos plusz is jelentős tételnek számít. Európában a szokásos őszi keresletcsökkenés ezúttal szerényebb, 3,3 százalékos mértékű volt. A negyedik negyedév azonban itt is erős lehet, s mindent egybevetve az ArcelorMittal 2017-re a globális eladások 2,5-3 százalékos bővülését vetíti előre, s ez a jó sorozat a megrendelések alapján jövőre is folytatódik.

A jó híreknek köszönhetően pénteken 3,4 százalékkal 25,1 euróra erősödött a világ legnagyobb acélgyártójának árfolyama. Ebben közrejátszott az is, hogy Lakshmi Mittal a 2018-as évre is kedvező kilátásokat vázolt fel, az indiai Mittal család többségi tulajdonában lévő cég elnök-vezérigazgatója a forgalom további bővülését vetítette előre. A kereslet bővülésére reagálva a cég a korábbi másfél helyett kétmilliárd dollár értékű fejlesztést jelentett be – írja a The Street. Az acélipart övező általános jó hangulatot azonban beárnyékolja, hogy a világpiaci árak a gyártóktól független utakat kezdenek járni, az ArcelorMittalnak is egyre kevesebb hatása van rájuk – panaszolta a cég névadó-vezérigazgatója. Ebben a ma még mindig jelentősnek tekinthető több­letkapacitások mellett az olcsó kínai dömpingáru a legfontosabb árletörő tényező.

Az ArcelorMittallal kapcsolatos hír, hogy az EU versenyhatósága vizsgálatot indít az olasz Ilva felvásárlása kapcsán, mert annak révén a luxemburgiak egyes acélipari termékek piacán domináns szereplővé válnának. A csőd szélén álló, 14 ezres létszámú Ilvára az olasz Marcegagliával közösen tettek 1,9 milliárd dolláros ajánlatot, 10 ezer fő tovább foglalkoztatását és 2,6 milliárd dolláros korszerűsítést vállalva. Brüsszel március közepéig dönt arról, milyen feltételekkel engedélyezi az életmentő felvásárlást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.