BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyenge tőzsdenyitásra számítanak Európában az elemzők

Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai tőzsdék kedden a Kínát és az Egyesült Államokat övező kedvezőtlen hangulat miatt.

A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 7 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 8 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 5 ponttal süllyedhet a nyitásban.

Makroadatokban és vállalati hírekben is gazdag nap előtt állnak a befektetők.

Kínából csalódást keltő jelentés érkezett : októberben a kiskereskedelmi forgalom, az ipari termelés és az állótőke-beruházások növekedése elmaradt az előző havitól és az elemzői várakozásoktól is. Európában elsőként, reggel nyolc órakor a német statisztikai hivatal teszi közzé a harmadik negyedéves gazdasági növekedés előzetes adatsorát, illetve a fogyasztói árak októberi alakulását tükröző beszámolót.

Forrás: AFP

Spanyolországban a fogyasztói árak, majd Nagy-Britanniában a fogyasztói és az ipari termelői árak októberi alakulásáról adnak számot. Az uniós statisztikai hivatal az euróövezet harmadik negyedéves gazdasági növekedésének második becslését, valamint a szeptemberi ipari termelés adatait teszi közzé, míg a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet novemberi német és euróövezeti gazdasági hangulatindexét hozza nyilvánosságra.

A nagyvállalatok közül egyebek között a Vodafone, a Henkel, az RWE és a Bilfinger a reggeli órákban teszi közzé gyorsjelentését.

A kőolaj világpiaci ára csökken. Bár a nagy olajexportáló országok kitermelésének visszafogása és a közel-keleti feszültségek felfelé hajtják az árakat, az amerikai palaolajkitermelés növekedése óvatosságra inti a befektetőket. Elemzők mindazonáltal arra számítanak, hogy az árak legfeljebb enyhén csökkenhetnek, miután a múlt héten két és fél éves csúcson is jártak.

Közép-európai idő szerint reggel fél nyolckor a januári szállítású Brent hordónként (159 liter) 62,97 dollárba került, 19 centes, 0,30 százalékos veszteségben jegyezték az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta decemberi szállításra hordónként 14 centes, 0,25 százalékos mínuszban, 56,62 dolláron forgott.

Hétfőn csökkenéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,24 százalékkal, 7415,18 pontra, a frankfurti DAX-index 0,40 százalékkal, 13 074,42 pontra, a párizsi CAC-40 index 0,73 százalékkal, 5341,63 pontra, a madridi IBEX-35 mutató pedig 0,42 százalékkal, 10 049,90 pontra esett. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,66 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,53 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,43 százalékkal csökkent.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.