BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Profitrekord és kellemes meglepetések az OTP-nél

Tavalyhoz képest 159 százalékkal nőtt a nettó nyereség, a kamatbevétel 6, a díj- és jutalékbevétel pedig 20 százalékkal nőtt az utolsó negyedévben.

Az elemzők várakozásainál magasabb, 68,5 milliárd forintos nettó nyereségről számolt be éjfél után két perccel közzétett tőzsdei jelentésében az OTP Bank. A szakértők 61,6 milliárd forintos nyereséget vártak. A korrigált adózás utáni eredmény más jobban megközelítette a prognózist, 59,5 milliárd forint lett, míg a várakozás 57,9 milliárd volt. A nettó kamatbevétel 140,5 milliárd forint lett, a nettó díj- és jutalékbevétel pedig meghaladta az 58 milliárd forintot, ezek a számok is jobban a várakozásnál. Tavalyhoz képest egyébként 159 százalékkal nőtt a nettó nyereség, a kamatbevétel 6, a díj- és jutalékbevétel pedig 20 százalékkal nőtt az utolsó negyedévben.

Forrás: MW

Az év egészében az OTP rekord szintű 281,3 milliárd forintos nettó eredményt ért el, 39 százalékkal magasabbat, mint egy évvel korábban. A korrigált adózott eredmény még ennél is jobb lett, 284,1 milliárd forint. Az ügyfélhitelek állománya 23 százalékkal nőtt egy év alatt, a betéteké 21 százalékkal bővült. A növekedésben persze szerepet játszottak az akvizíciók is.

Az éves konszolidált korrigált adózott eredményen belül nagyságrendjénél fogva az OTP Core (magyarországi alaptevékenység) hozta a legtöbb profitot, 168,6 milliárd forintot. A bolgár DSK Bank 47,1 milliárd, az orosz leány 27,8 milliárd, a horvát 17,1 milliárd (ebből a nemrég megvásárolt Splitska banka 10,9 milliárd) és ukrán leánybank 14,1 milliárd forinttal jártul hozzá a nyereséghez. Továbbá folytatódott a jelentős profitjavulás a Merkantilnál, valamint az OTP Alapkezelőnél, a román leánybank adózott eredménye pedig 83 százalékkal nőtt éves összevetésben. Változatlanul veszteséges a montenegrói és a szlovák leánybank, és a szerb leánybank sem tudta megismételni 2016-os nyereséges működését és újból veszteséget termelt. Az orosz online banknál, a Touch Banknál nem következett be érdemi fordulat, így működésének harmadik évében is veszteséges maradt (-7,4 milliárd forint).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.