BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy a széttartás a magyar blue chipek között

A BUX index 38 900 pontos ellenállási szintjének áttörése további emelkedéshez vezethet a későbbiekben, de egyelőre nem látszik kellő erő a piacban ahhoz, hogy ez sikerüljön.

A múlt héten a szerdai nap kivételével kismértékű negatív korrekciókról szólt a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén, szerdán viszont az OTP és a Mol részvényei jelentős nyereséggel zártak. A BUX index grafikonján 38 900 pontnál található az az ellenállási szint, amelynek áttörése további emelkedéshez vezethet a későbbiekben, de egyelőre nem látszik kellő erő a piacban ahhoz, hogy ez sikerüljön.

A pirossal jelzett csökkenő trendvonalat erősíti a kékkel jelzett 30 napos mozgóátlag is 38 785 pontnál. Fontosabb támaszzóna a 38 000–38 100 pontos tartományban található, letörése esetén azonban további 2-3 százalékos csökkenésre számíthatunk.

A vezető részvények technikai képe továbbra is jelentősen eltér egymástól: az OTP esetében nincs érdemi változás, a korábban kijelölt kereskedési sávban mozog a bankpapír árfolyama, 11 000–11 780 forint között. A Bollinger-szalagok beszűkültek, de még nem lehetünk biztosak abban, hogy hamarosan trendszerű elmozdulás indul.

Vételi jelzést a 11 780 forintos ellenállási szint, illetve a történelmi maximum szignifikáns áttörése esetén kapnánk, ami egyben a történelmi maximum is.

E szint áttörése esetén minimum egysávnyi elmozdulás várható, amely 12 560 forintos célárfolyamot jelölne ki. Érdemes figyelni egy hosszabb távú emelkedő trendvonalra is, amely 11 150 forint közelében húzódik, és meghatározó támaszt képez. Esetleges letörésekor negatívvá válhat a bankpapír technikai képe.

A Mol árfolyama kibújt egy tavaly november óta tartó csökkenő trendcsatornából, miután múlt hét szerdán a 200 napos mozgóátlagról sikerült felfelé pattannia. Egyelőre fennáll a visszaesés veszélye, mivel csak egy hajszállal vagyunk a trendvonal felett, de ha sikerül tartósan felette maradni, folytatódhat az emelkedés a héten. Az RSI-indikátor szerint még bőven van mozgástér, mielőtt túlvetté válna a részvény, a következő fontos ellenállás egy januári esésben hagyott rés 3090 és 3098 forint között.

A Richter árfolyammozgása nem ad okot túlzott optimizmusra, az elmúlt hetekben nem sikerült visszakapaszkodnia az árfolyamnak az 5440 forintos szint fölé, mely korábban támaszként funkcionált.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.