BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jókora negatív korrekció után támadt fel a BUX

Az elmúlt két hétben szinte folyamatos eladói nyomást tapasztalhattunk a Budapesti Értéktőzsdén.

Az elmúlt két hétben szinte folyamatos eladói nyomást tapasztalhattunk a Budapesti Értéktőzsdén, ám pénteken – elsősorban a kedvező OTP-jelentésnek köszönhetően – érdemi korrekció indult a BUX indexben. Egy tisztán kivehető csökkenő trendcsatornában mozog a mutató, az alsó trendvonalról tudott elpattanni, a felső trendvonal pedig 38 600 pontnál húzódik.

A pozitív korrekció folytatódása esetén néhány héten belül elérhető lehet ez a szint, de az OTP mozgása meghatározó lesz e téren.

A bankpapír árfolyamában korábban letört a 11 ezer forintos támasz, mely a több hónapos kereskedési sáv alja volt. Ezután intenzív csökkenés indult, majd pénteken a kedvező jelentés hatására a kétszáz napos mozgóátlag alól rántották vissza a bankpapír árfolyamát. A pénteki kereskedésben az árfolyam visszatesztelte a 11 ezer forintos szintet, s most az a legfontosabb kérdés, vissza tud-e kapaszkodni fölé. Ha igen, folytatódhat az emelkedés, ez esetben a következő fontos ellenállási szint a harmincnapos mozgóátlag lesz 11 219 forintnál. Ha nem tud tartósan megkapaszkodni a 11 ezer forintos szint felett, hamarosan újra tesztelhető lehet a kétszáz napos mozgóátlag, amely most 10 688 forintnál húzódik.

A múlt héten nem történt érdemi változás a Richter árfolyamában, de a Bollinger-szalagok mozgása szerint továbbra is nagyobb elmozdulásra készülhetünk, mely hamarosan, akár napokon belül megindulhat. Az emelkedés az 5444 forintnál lévő ötvennapos mozgóátlag áttörése esetén kaphat lendületet, s itt van egy korábbi letörési szint is, ami erősíti ennek jelentőségét. Negatívvá a harmincnapos mozgóátlag letörésével válna a technikai kép, ez a támasz 5322 forintnál található. A Mol technikai képe továbbra is negatív, miután újabb támaszokat tört le az árfolyama, így a 2680 forintos támasz megérintésére számítok, mely egy jóval korábbi bázis kiinduló szintje. A támasz megérintése után indulhat majd érdemi pozitív korrekció, de a 2900 forintos szint közelében több fontos ellenállás húzódik, így ott megtorpanhat a pozitív irányú mozgás.

(A cikk szerzője a Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.)

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.