BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Becsülettel állja a sarat a forint

A nyár eleji viharokat követően a hazai deviza árfolyama nyugodtabb vizekre evezett, úgy tűnik, a befektetői fejekben elmúlt a veszélyérzet.

A nyár eleji viharokat követően a hazai deviza árfolyama nyugodtabb vizekre evezett, úgy tűnik, a befektetői fejekben elmúlt a veszélyérzet. A kialakult árcentrum ugyan gyengébb a korábbinál, de ez annak fényében nem meglepő, milyen markáns mozgásokat láttunk mások esetében. A török líra összeomlása mellett „szétverték” a dél-afrikai randot és az argentin pezót, sokat esett a jüan, és új mélypontra zuhant a brazil real is, miközben a hongkongi dollár is feszíti szét a szűk, rögzített árfolyamsáv gyenge oldalát.

Miért stabil mégis a forint?

Vélhetően a piaci szereplők végiggondolták a hazai fundamentumokat, melyek most a rekordalacsony kamatszint ellenére sem támogatják a jelentős forintgyengülést.

A fizetési mérleg továbbra is érdemben többletes, az export jól teljesít, az ország nettó devizaadóssága jelentősen lecsökkent, bőven elhagyva a veszélyzónát.

Fotó: Shutterstock

Ezen túl a mostani válság az emelkedő dollárkamatokról és általában a dollárlikviditás globális csökkenéséről szól, Magyarország adóspozíciója pedig az amerikai devizában minimális. A devizahitelek ma már jellemzően euróban denomináltak, ebben viszont hazánk sok milliárd eurós éves többletet generál, miközben az EKB monetáris politikája továbbra is támogató.

Ráadásul sok esetben anyavállalati hitelekről, illetve eurós exportkitettségről beszélhetünk, ami szintén csökkenti a kockázatot.

Némi forintgyengülés nem feltétlenül baj, ez kell a versenyképesség fenntartásához, kompenzálva a kiemelkedő bérdinamikát. Hasonló folyamatok ugyanakkor a régió többi országában is lejátszódnak, így relatív versenyképességünk nem feltétlenül romlott, inkább a munkaerő hiánya a probléma. Összességében a forint nagyon szorosan követi régiós „testvére”, a lengyel zloty árfolyamát, nagyobb fizetési mérlegtöbbletet, viszont kisebb reálkamatot kínálva. A hazai deviza számára a fő kockázat továbbra sem a globális dollárlikviditás csökkenése, hanem a kereskedelmi háború eldurvulása lenne, ebben az esetben tudna a fizetési mérleg negatívba fordulni az export jelentős ciklikus kitettsége miatt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.