BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megakadhat az amerikai tőzsdék esése

A BUX index immár augusztus eleje óta halad oldalazva a 37 275–35 675 közötti sávban, legutóbb éppen a sáv aljához közelítve. Technikai elemzés.

Az S&P 500-as amerikai tőzsdeindex tovább csökkent az elmúlt kereskedési napokban, és ismét a 200 napos mozgóátlag alá került, illetve letörte a 2712 pont közelében húzódó támaszszintet is. Az árfolyam és az RSI- (relatív erősségi index, amely egy adott időszak árfolyam-emelkedéseit viszonyítja az időszak csökkenéseihez) indikátor között enyhe pozitív divergencia mutatkozik, így a következő támaszok közelében elakadhat a csökkenés, esetleg még óvatos emelkedés is lehetséges. A jelenlegi szintek után 2611–2575 pont között húzódik az a sáv, amely megakaszthatja az esést. Ez a szakasz azért is fontos, mert két alkalommal is – 2018. február és április elején – innen fordult meg a jegyzés ismét az emelkedő irányba. Ha ez most nem sikerülne, az további nagyobb korrekció előjele lehet, hiszen ebben az esetben lényegében egy kettős csúcs-nyak vonal törne le. A korrekció mértékét a nyakvonal és a csúcsok átlagos távolsága adhatja meg (ez 300 pont). Ezzel a jegyzés ahhoz a trendvonalhoz kerülhet vissza, amely hosszú távon, 2009 óta felfelé tereli az amerikai indexet. A korrekció folytatódására utalhat, hogy az árfolyam egy teljes Elliott-ciklust írt le 2009 óta, és ennek a fordulása következhet most.

A német DAX 30 index a fej és vállak formájú nyakvonal letörése után tovább csökkenve elérte azt a trendvonalat, amely 2011 óta kíséri a jegyzés emelkedését. A formációból számított célárfolyam az említett trendvonal alatt helyezkedik el, ami a trend megtörését hozhatja. Az esés ennél előbb 10 850 közelében fékeződhet le, mivel ez a szint jelzi a megelőző emelkedés 61,8 százalékos korrekcióját. Rövidebb távon a kurzus visszatesztelheti a nemrég letört 11 480 pont közelében elhelyezkedő támaszt.

A BUX index időközben, immár augusztus eleje óta halad oldalazva a 37 275–35 675 közötti sávban, legutóbb éppen a sáv aljához közelítve. Egy lefelé történő kilépés esetén a számított célárfolyam 34 075 pont, de már 34 965 közelében ott várakozik a legközelebbi támasz. Ha a sávból mégis felfelé lépne ki később az index, akkor a következő ellenállás 38 640 pont közelében várná. A sáv szélességéből számítva viszont az emelkedés 38 875 pontig is tarthatna. A tapasztalat szerint minél tovább tart az oldalazás, annál nagyobb a lefelé történő kitörés és az azt követő csökkenés esélye, hiszen a befektetők kedve előbb-utóbb elmegy a sávkereskedés játékától.

A Mol részvényeinek árfolyama letörte az augusztus eleje óta berajzolható emelkedő trendet. A legközelebbi támasz a 2880 forintos szintnél letört, a jegyzés zárásban pénteken a 200 napos átlag vonalára ült rá. Az indikátorok alakulása arra utal, hogy a csökkenés tovább folytatódhat a 2752 forint közelében húzódó támaszig. Kevésbé valószínű, hogy ezt megelőzően a jegyzés még visszateszteli az éppen letört emelkedő trend vonalát.

A Mol árfolyamának alakulása

Az OTP Bank részvényeinek jegyzését a márciusban indult csökkenő, illetve a júniusban indult emelkedő trend vonalának szorítása sem tudta egyértelmű irányba terelni. A jegyzés a 10 475–9935 forint közötti sávban oldalazva halad, ami korábban csak másodlagosan befolyásolta a kurzust. A sávból történő kilépés után a sáv szélességének megfelelő további mozgás várható, bármelyik irányban történik is a kilépés. Lefelé a legközelebbi támasz ennél feljebb helyezkedik el (9615 forintnál), felfelé pedig a 200 napos átlag és a 10 730 forint közelében lévő ellenállás is megelőzi a számított célszintet. Az indikátorok kevés támogatást nyújtanak a várható irány kijelölésében.

A Richter Gedeon részvényeinek árfolyama visszapattant a közelben húzódó két csökkenő trendvonalról. A hosszabb távú 2017 novembere óta rajzolható be, a rövidebb február vége óta. A jegyzés a közeljövőben ismét az 5035 forint közelében elhelyezkedő támaszt tesztelheti. Ezután 4895 forint következhet, majd a legutóbbi alj 4468 forintnál. Tartósabb emelkedés kevésbé valószínű. A Magyar Telekom jegyzése a 398–418 forint közötti kereskedési sáv alsó szélén átlépett lefelé. A következő támasz 387 forint közelében alakulhat ki. Hosszabb távú grafikonok alapján a 385–375 forint közötti sáv tartósabb támasz lehet a további csökkenéssel szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.