BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Románia öt éven belül bevezetné az eurót

A román kormányfő szerint a napokban benyújtják az Európai Biztosságnak az erre vonatkozó akciótervet a pontos határidőkkel.

Viorica Dancila román miniszterelnök bejelentette, hogy a napokban benyújtják az Európai Biztosságnak az euró 2024-es romániai bevezetésének akciótervét, benne a pontos határidőkkel – írja a 444.hu a Romania-Insider nyomán.

Florin Georgescu, a Romániai Nemzeti Bank kormányzóhelyettese egy konferencián pedig épp a miniszterelnöki bejelentés napján érvelt az euró bevezetése mellett, ezzel ugyanis szerinte több tőke áramlik majd Romániába, és fenntarthatóbbá válik a gazdasági növekedés, ráadásul várhatóan a bérek is nőni fognak.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

A román jegybankárok eddig inkább az euró idő előtti bevezetésétől óvtak, az ugyanis komoly károkat is okozhat a román gazdaságnak.

Hétfőn a bolgár pénzügyminiszter is arról beszélt, Bulgáriában legkorábban 2022 januárjában bevezethetik az eurót,

az ezzel kapcsolatos előkészületek jól haladnak. Vladiszlav Goranov pénzügyminiszter reményét fejezte ki, hogy Bulgária még a nyáron csatlakozhat a bankunióhoz és az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez.

Bulgária már mintegy két évtizede az euróhoz rögzítette nemzeti valutáját, a levát, így könnyebb dolguk van az eurózónához való csatlakozással, mint északi szomszédjuknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.