BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gáláns osztalékot fizetnek a román cégek

A menedzsmenti osztalékjavaslatok alapján idén a Romgaz fizeti ki a legnagyobb összeget.

A bukaresti értéktőzsdén (BVB) jegyzett 87 vállalat közül 44 készül megjutalmazni a részvényesi hűséget azzal, hogy eredményeinek egy részét osztalékként kifizeti. A legnagyobb összeget idén is az állami energetikai vállalatok utalják a tulajdonosok számláira, korántsem önzetlenségből, hanem azért, mert a kormány arra kötelezi őket, hogy nettó eredményük 90 százalékát fizessék ki a részvényeseknek, sőt az eredménytartalék egy részét is erre a célra kell fordítaniuk.

A menedzsmenti osztalékjavaslatok alapján idén a Romgaz fizeti ki a legnagyobb összeget, 1,6 milliárd lejt (egy euró 4,758 lej), ami a tavalyi nettó eredmény 114 százaléka. A mostani árfolyam mellett ez 12,89 százalékos hozamnak felel meg, ami csak a harmadik helyre sorolja a társaságot a Ziarul Financiar által összeállított ranglistán.

Fotó: AFP

Az élen ugyanis a repülőgépiparban érdekelt Turbomecanica áll 13,8 százalékos osztalékhozammal, a listán a második az atomerőművet üzemeltető Nuclearelectrica 12,92 százalékkal. A pénzügyi szektor szereplői is bőkezűek, a francia Société Générale helyi leánya, a BRD 12,6 százalékos osztalékhozammal örvendezteti meg a részvényeseit, a Transilvania Broker 10,3, a Fondul Proprietatea kárpótlási alap 9,9 százalékos hozamot ígér.

A legnagyobb román tulajdonban lévő pénzintézet, a Banca Transilvania osztaléka 8 százalékos hozamot biztosít a tulajdonosoknak, akik ráadásul minden 12 részvény után egy újat kapnak ajándékba.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.