BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

10 millió forintos babaváró hitel: tervezd előre a gyermekvállalást!

A kis pocaklakó érkezése sok izgalommal tölti el a szülőket, de nem mehetünk el természetesen a dolog anyagi oldala mellett sem.

A kis pocaklakó érkezése sok izgalommal tölti el a szülőket, de nem mehetünk el természetesen a dolog anyagi oldala mellett sem. A gyermekvállalás felelősségteljes döntés, pláne akkor, ha több gyermekről van szó. A 2019 júliusától igényelhető babaváró hitel kamatmentes támogatási forma, három gyermek vállalása esetén pedig a tízmillió forintot elengedi az állam. A hitel bármire elkölthető, ám a kamatmentesség érdekében legalább egy gyermeket kell öt éven belül vállalni. A lehetőségnek köszönhetően várhatóan sokan döntenek majd az új családtag érkezése mellett, hiszen jelentős könnyítésnek számít a babaváró hitel.

A vonatkozó rendelet értelmében a magzat már a várandósság 12. hetétől gyermeknek számít. De mégis mikortól számoljuk a terhességet? A baba születésének napja ugyan az első nőgyógyásznál tett látogatás alkalmával elérhető információ, de akár már korábban is tájékozódhatunk arról, mikorra várható a pocaklakó érkezése. A terhesség kezdetének az utolsó menstruáció első napja számít, innentől kerül kiszámolásra akár a már említett 12. hét, akár a szülés várható időpontja. Tervezni ugyan lehet, de nem ritka, hogy a baba érkezése nem a 40 hét eltelte után történik, hanem már két-három héttel korábban.

Nem csak az anyagiakról szól!

A terhesség időszakában ugyan nagyon fontos, hogy megfelelő körülményeket teremtsünk az új családtag számára, de mindez nem pusztán az anyagiakról szól. Ugyan rendkívül fontos, hogy minden szükséges holmival, berendezéssel, eszközzel rendelkezzünk, mire megérkezik az apróság, de vannak olyan területek, melyek nem az anyagiakon múlnak. Az anyaságra való felkészülésben a pszichés tényezők is fontos szerepet játszanak. Életed garantáltan gyökeres változáson megy majd keresztül, de ez nem jelenti azt, hogy mindent máshogy kellene csinálnod, mint korábban. A pároddal való kapcsolat is némi átalakuláson megy majd keresztül és fontos, hogy a baba mellett is megtaláljátok a közösen töltött időt.

Fotó: VG / PR

Figyelj az egészségedre!

A Nutriklub.hu információi szerint egyre többen foglalkoznak azzal, hogy már a várandósságot tervezve a legjobb egészségi állapotnak örvendjenek. Nem csak a mikrotápanyagokkal való ellátottság fontos, ami sok esetben megkönnyítheti a teherbeesést, hanem a normál testsúly elérése is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a súlyfelesleg rengeteg hátulütővel járhat, mind a várandósság, mind a későbbiek során. Az elhízás számos egészségügyi kockázattal jár együtt, ezért nagyon fontos, hogy ezeket kiiktasd életedből. A testi és lelki harmónia előnyeit a várandósság idején éppen úgy megélheted majd, mint a szülést követően, amikor minden a baba növekedéséről szól majd.

Készülj fel a nagy napra!

A pocaklakó érkezése valószínűleg sok izgalommal tölt el, és ennek megfelelően érdemes felkészülni az érkezés napjára. A baba születésének napja ugyan kiszámolható, de előfordulhat, hogy egy-két héttel korábban ki akar bújni az apróság. Erre pszichésen és testileg is felkészülhetsz, ráadásul ma már sok olyan tanfolyam, kurzus elérhető, amelyeken szakemberek nyújtanak segítséget és látnak el tanácsokkal a témával kapcsolatban.

Fotó: VG / PR

Amikor a család új taggal bővül, számos új feladatra, kihívásra számíthatsz. Ha azonban már a kezdetektől, sőt, akár előre gondolkodva is igyekszel megteremteni minden anyagi és emberi feltételt a közös élet számára, akkor túl sok meglepetés már nem érhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.