BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több érv is szól a Mol mellett

Az azeri olajmezőben vásárolt tulajdonrész hozzásegíti a magyar olajvállalatot az apadó készletek pótlásához.

Az utóbbi hónapok árfolyammozgása és vállalati eseményei következtében vonzóvá váltak a Mol részvényei, ezért úgy gondoljuk, érdemes tartani a magyar olajvállalat papírjaiból a portfólióban.

Az egyik érv a nemrég bejelentett akvizícióval kapcsolatos. Úgy gondoljuk, a Mol egy alacsony kitermelési költségű eszközt vásárolt fair áron (hordónként 3-4 dollár, szemben a jelenlegi kitermelési portfólió hordónkénti 6-7 dollárjával), aminek következtében az EBITDA 13-14 százalékkal is magasabb lehet 2020-ban.

Fotó: Reuters, VG-grafika

Az azeri olajmezőben (ACG) vásárolt 9,6 százalékos tulajdonrész hozzásegíti a Molt az apadó készletek pótlásához, és támogatja a kitermelés és finomítás egyensúlyának megőrzését,

hiszen a Mol másfél éven belül elkészülő poliolgyára miatt a downstream mélyebben integrálódik. Véleményünk szerint a Mol relatíve magas hitelaránnyal finanszírozná az eszköz beszerzését, ami pozitív, hiszen az optimálisabb tőkeszerkezet felé való elmozdulást jelzi, így relatíve alacsony finanszírozási költség (körülbelül 3 százalék) mellett jutna egy magas megtérülésű eszközhöz.

A harmadik negyedév végén a nettó adósság az EBITDA 0,8-szerese volt, ez az eladósodottsági mutató a tranzakció után másfélszeresre nőne, majd fokozatosan csökkenne. A fentiek megvalósulásával az azeri olajmező 100–200 forinttal is megnövelheti jelenlegi 3400 forintos tizenkét havi célárunkat.

A befektetési ötlet másik alappillére, hogy 2020. január 1-től a tengeri hajózási szabályozás változása miatt a dízelkereslet jelentősen emelkedni fog, amiből szintén profitálhat a Mol. Ennek az egyik előjele, hogy a cég finomítási marzsa októberben 7,2 dollár volt hordónként, ami az elmúlt öt év átlagánál 40 százalékkal magasabb érték. Ha a magasabb dízelkeresletet összevetjük az átlag alatti európai gázolajkészletekkel, akkor vonzó finomítói környezetre számíthatunk a következő negyedévekben. A harmadik érv az alacsony pozicionáltság a nyersolaj piacán, aminek következtében hirtelen tudna sokat javulni a nyersolaj ára, ha a globális makrogazdasági környezet az élénkülés jeleit mutatná.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.