BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

London jobban zárta a napot, mint Párizs

Vegyesen zártak kedden a vezető nyugat-európai tőzsdék, a befektetők profitot realizáltak az előző napok emelkedése után. A BUX 568,57 pontos csökkenéssel zárt.

Vegyesen zártak kedden a vezető nyugat-európai tőzsdék, a befektetők profitot realizáltak az előző napok emelkedése után.

  • A londoni FTSE-100 mutató 0,08 százalékos pluszban,
  • míg a frankfurti DAX-index 0,89 százalékos,
  • a párizsi CAC-40 index pedig 0,39 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.
  • Madridban 0,67 százalékkal csökkent, Milánóban viszont 0,45 százalékkal nőtt az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,68 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,55 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,73 százalékkal esett.

    Az európai piacokra visszatért az óvatosság kedden, miután az előző napokban világszerte emelkedéssel reagáltak a részvénypiacok arra, hogy az Egyesült Államoknak és Kínának sikerült részmegállapodásra jutnia 18 hónapja tartó kereskedelmi viszályban. A Stoxx Europe hétfőn 417,75 ponton, történelmi csúcson zárt, de értéke meghaladta a 418 pontot is a kereskedés során. A befektetőket azonban nyugtalanítják a megállapodással összefüggő bizonytalanságok.

    Számos elemzői vélemény szerint ha 2020. december 31-ig nem sikerül szabadkereskedelmi megállapodásra jutni az Európai Unióval, és ha az átmeneti időszakot ennek ellenére nem hosszabbítják meg, annak ugyanolyan hatása lenne a brit gazdaságra, mintha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül, rendezetlen módon lépne ki az EU-ból.

    New Yorkban enyhén emelkedtek a tőzsdeindexek a kedvező makroadatoknak köszönhetően. A vártnál jobb ipari termelési és ingatlanpiaci adatok erősítették az amerikai gazdaságba vetett befektetői bizalmat, így a Dow Jones ipari átlag 0,22 százalékos, az S&P 500-as index 0,10 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,05 százalékos pluszban állt az európai tőzsdezárás idején.

    A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

    A legközelebbi, februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,96 százalékos pluszban, 65,97 dolláron, a WTI pedig 1,00 százalékos nyereségben, 60,74 dolláron forgott este háromnegyed hatkor.

    A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára februári szállításra 0,12 százalékkal, 1479,45 dollárra süllyedt. Egy euróért 1,1153 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,09 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

    Több mint egyszázalékos mínuszban zárt a pesti tőzsde

     

    A Budapesti Értéktőzsde 568,57 pontos csökkenéssel zárt.

     

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.