BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz fél évet zártak a BUMIX-tagok

Csaknem 20 százalékkal csökkent a közepes kapitalizációjú tőzsdecégeket követő BUMIX értéke, míg ugyanazon az időtávon a BUX 11 százalékkal emelkedett.

A tizennyolc közepes kapi­tali­zációjú tőzsdecég árfolyammozgását követő BUMIX a tavaly nyári, július 5-i 4531 pontos mindenkori csúcsértéknél 18,3 százalékkal jár lejjebb. Ilyen alacsony szinten a mid cap mutató 2018 októbere óta nem állt. Összehasonlításképpen: a BUX 11 százalékkal emelkedett a 2019. július elejei szintekről.

Összességében nincs baj a hazai középvállalatokkal, a magyar mid capek árfolyamát az elmúlt időszakban azonban már kevésbé a felfokozott várakozások mozgatják.

A kis és közepes kapitalizációjú cégek árazását sokkal inkább az alapján határozza meg a piac, hogy milyen fundamentumok lehetnek a részvényeik mögött.

Az ide sorolt részvények mögött álló társaságok egy részét illetően 2017 óta számos átalakulás – egybeolvadások, új tulajdonosok megjelenése – történt, de véleményem szerint további egy-két év szükséges, amíg az átalakításokkal járó folyamatok letisztulnak. A kiemelt befektetői érdeklődéssel övezett Opus és a 4iG társasággal kapcsolatban az a piac várakozása

– mondta Virág Ferenc, a Random Capital tanácsadója –,

hogy az idei első féléves eredménybeszámoló lehet az, amely alapján meghatározható, mekkora a konszolidált vagyonelemek vagy elnyert pályázatok tényleges hatása a nettó eredményességre. El kell ismerni, hogy az elmúlt fél-egy éves időszak valóban nem a kis és közepes méretű tőzsdei cégek részvényeiről szólt, amit a forgalom alakulása is jól jelez.

Budapest Értektőzsde (BÉT) stock fotóanyag 2016 augusztus 2-án
Fotó: BÉT

A BUMIX-tagok közül a legnagyobb hozamot féléves időtávon a Graphisoft Park-részvények emelkedésén lehetett elérni. Az ingatlancég papírjai azután fordultak határozottan észak felé, hogy a társaság menedzsmentje bejelentette, részvény-visszavásárlási aukciót tart – közgyűlési jóváhagyás esetén – április 3-án.

A Park részvényeivel jelenleg a mindenkori, 5400 forintos történelmi rekordárfolyam közelében kereskednek. Sokat emelkedtek az Akko Invest részvényei is, gyakori, hogy nagyobb befolyással rendelkező pakettek cserélnek gazdát.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság szerdai számában

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.