BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is nagyon fut az OTP szekere

Újabb csúcsot döntött a bankcsoport profitja, a nyereségből a részvényeseknek is több jut.

Az elemzői várakozásokat minden lényeges tételsoron felülmúló eredményekről számolt be péntek reggel az OTP csoport.

A konszolidált nettó, teljes évi profit 412,6 milliárd forint lett, 30 százalékkal több, mint 2018-ban.

Az új érték csúcsprofitnak számít, ahogyan a 2018-as is az volt. A záró negyedévben is jól ment a bankcsoportnak, 103 milliárd forintos nyereséget hozott az október-december időszak, ez az elemzői várakozásokat 2 százalékkal múlta felül. A hitelintézeti csoport összesített bevétele rekordra hízott és meghaladta az ezermilliárd forintot, itt 22 százalékos volt a bővülés. A kamatbevételek 18, míg a díj- és jutalékbevételek 28 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, ezzel szemben a működési kiadások csupán 14 százalékkal nőttek.

A csoportszintű mérlegfőösszeg már 20 ezer milliárd forint fölött jár.

Az adózott eredményből számított sajáttőke arányos megtérülés (ROE) 20,3 százalékos. Ezt a kiemelten magas teljesítményt csökkenő kamatkörnyezet mellett sikerült elérni: a nettó kamatmarzs 4,3-ról 4,12 százalékra mérséklődött. A működési költségek féken tartása megmutatkozott a kiadás/bevétel arányszámokban is: amely a 2018-as 56,3-ról 52,7 százalékra mérséklődött. Egy részvényre 1575 forint nyereség (EPS) jutott.

Fotó: Akos Stiller/Bloomberg/Getty Images

Az éves konszolidált korrigált adózott eredményen belül a legmagasabb eredményt továbbra is az OTP Core érte el (191 milliárd forintot). 2019 -ben hat bankvásárlás valósult meg (Bulgáriában, Albániában, Montenegróban, Moldovában, Szerbiában és Szlovéniában). Valamennyi érdekeltség javított előző évi teljesítményén, kiemelkedő volt a bolgár (67,9 milliárd forint), ukrán (35,2 milliárd forint), horvát (30,7 milliárd forint), valamint az orosz (28,1 milliárd forint) eredmény-hozzájárulás.

A menedzsment 2020-ra vonatkozó várakozásai alapvetően pozitívak, de megjegyezték, hogy a teljesítő hitelek növekedési üteme a 2019-es év dinamikájához képest az idei második negyedévében kisebb lehet. Ugyanakkor a második félévben visszatérhet egy 10 százalékot meghaladó évesített növekedési ütemhez.

A 2019-es év után fizetendő osztalék 13 százalékkal nőhet, összegszerűen 69,44 milliárd forintra, részvényenként 248 forintra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.