BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

London, Párizs és Frankfurt is mínuszban zárt, míg a BUX pluszban fejezte be a kereskedést.

Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken. A befektetők hangulatát a friss gazdasági adatok mellett rontották azok a hírek is, hogy mégsem bizonyult hatásosnak az új koronavírussal fertőzött betegek esetében a remdesivir nevű antivirális hatóanyag.

  • Londonban az FTSE-100 mutató 1,30 százalékos,
  • a frankfurti DAX-index 1,69 százalékos,
  • a párizsi CAC-40 index pedig 1,30 százalékos mínuszban zárt.
  • Pluszban zárt a BUX

    A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 32 964,67 ponton zárt pénteken.

    Milánóban 0,89 százalékkal, Madridban pedig 1,97 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül

  • a Stoxx Europe 600 1,17 százalékkal,
  • az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,12 százalékkal,
  • míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,52 százalékkal esett.
  • A nap vesztese az utazási és szabadidős tevékenységgel foglalkozó szektor volt, alindexe nagyjából 3 százalékkal csökkent. A Lufthansa német légitársaság árfolyama 9 százalékkal, a Tui utazási irodáé pedig 8 százalékkal esett.

    Fotó: Shutterstock

    Az első negyedéves beszámolójukat közlő vállalatok közül a Nestlé svájci élelmiszeripari konszern árfolyama közel 2 százalékkal, a Sanofi francia gyógyszeripari cégé pedig majdnem 3 százalékkal nőtt.

    A Nestlé 4,3 százalékos organikus növekedési ütemet ért el az első negyedévben annak hatására, hogy a fogyasztók a járvány miatt több élelmiszert halmoztak fel. A Sanofi pedig megerősítette idei évi előrejelzését, amit jól fogadtak a befektetők. A holland Signify, a világ legnagyobb fényforrás gyártója majdnem 14 százalékkal drágult, miután gyorsjelentésében szabad készpénzállományának emelkedéséről adott számot.

    New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,15 százalékos mínuszban, míg az S&P 500-as index 0,06 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,14 százalékos pluszban állt.

    A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

    A legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben

  • a Brent hordónként 1,08 százalékos pluszban, 21,56 dolláron,
  • míg a WTI 3,39 százalékos nyereségben, 17,06 dolláron forgott kora este, háromnegyed hat körül.
  • Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 1,17 százalékkal, 1711,05 dollárra, míg a júniusi szállítású aranyé 0,87 százalékkal 1730,20 dollárra esett a New York-i árupiacon.

    A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,0800 dollárt adtak, 0,22 százalékkal erősödött az euró.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.