BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsra futhat a kockázati költségmutató

Rengeteg kérdőjel nehezíti a piac és az elemzők dolgát az OTP-részvénnyel és a bankcsoport kilátása­ival kapcsolatban.

A Raiffeisen elemzője tegnap 14 700-ról 9500 forintra vágta vissza a 12 havi OTP-célárfolyamot, az ajánlás tartás. Stefan Maxian elemző a Világgazdaságnak úgy indokolt, hogy az OTP sajáttőke-arányos megtérülési mutatója (ROE) az egy számjegyű tartomány közepére eshet vissza idén és 2021-ben (a tavalyi 20 százalékról). A rá következő évben újra két számjegyű ROE érhető el, de addig a célár csak minimális prémiumot tartalmaz az OTP-részvényenként 8183 forintos könyv szerinti értékéhez képest. Maxian szerint a bank kockázati költségei 250 bázisponttal emelkedhetnek (a konszenzus 320 bázispont), ezzel az előző válság csúcsértéke közelébe kerülne az OTP kockázati költségmutatója (2008-ban 3,65 százalékon állt). Az OTP csoport hitelkockázati költségrátája a „normál” időszakban 50–60 bázispont között van, de ennél is alacsonyabb, 38 bázispont volt tavaly:

47,1 milliárd forint kockázati költség jutott 12 247,5 milliárd forintnyi ügyfélhitelre.

Nem tudni, hogy bővül-e a bankcsoport – az olasz Intesa mellett az OTP tett ajánlatot a romániai Garanti Bankra. Török Lajos, az Equilor vezető elemzője jelentős diszkont nélkül szerencsésebbnek tartaná, ha elmaradna a felvásárlás. „V alakú felpattanás nélkül inkább további karcsúsításoknak lehet itt az ideje” – tette hozzá. Grébel Szabolcs, a KBC Securities elemzője is a tranzakció csúszására számít, az OTP pedig annak ellenére visszavonhatja ajánlatát, hogy a Garanti megszerzésével teljesülne az 5 százalékos részesedés elérése Romániában.

Fotó: Akos Stiller/Bloomberg/Getty Images / Akos Stiller/Bloomberg/Getty Images

Ha költséget kíván csökkenteni, az OTP előtt több opció is nyitott: bár mint az Equilor vezető elemzője kifejtette, a leánybankok közti integráció rövid távon még kiadásokkal jár, de középtávon jelentős költségeket lehet lefaragni. A személyi ráfordítások dinamikus emelkedése megállhat, sőt idén kis mértékű csökkenés is lehetséges. A KBC szerint az IT-költségekből aligha lehet nagymértékben visszavenni, de a külföldi fiókhálózat működtetése még racionalizálható.

Kiemelt kép: VG

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.