BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az árstabilitás elérése és fenntartása a jegybank legfontosabb feladata

Az MNB szerint kiemelt feladat a koronavírus negatív következményeinek tompítása, a gazdasági növekedés újraindításának megalapozása.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mandátuma a jelenlegi rendkívüli makrogazdasági környezetben is az árstabilitás elérése és fenntartása, a pénzügyi stabilitás megőrzése, valamint a kormány gazdaságpolitikájának támogatása, ezzel összhangban kiemelt feladattá vált a koronavírus okozta negatív reálgazdasági és pénzpiaci következmények tompítása, illetve a gazdasági növekedés újraindításának megalapozása írta a monetáris tanács a keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményében.

Fotó: VG / Kallus György

A testület nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem. A kamat szinten tartása megfelel az elemzői várakozásoknak. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

A közlemény szerint

az eszköztár átalakításával és kibővítésével az MNB megnövelte monetáris politikai mozgásterét,

biztosítva, hogy a rendkívüli kihívásokra a továbbiakban is minden részpiacon gyors és szükséges mértékű válaszokat adhasson. A monetáris tanács folyamatosan értékeli a beérkező adatokat és a kilátások változását, az MNB törvényi mandátumának megfelelően minden rendelkezésére álló eszközt alkalmaz az árstabilitás elérése és a magyar gazdasági és pénzügyi rendszer támogatása érdekében írják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.